Helmeted Friarbird
Philemon buceroides· 吸蜜鸟科(1 photos)
Photographed In:
Locations:
Helmeted Friarbird
32.5-37 cm. Large honeyeater: browner than Silver-crowned, lacking rounded 'bill knob'; eye red; grey facial skin has rounded contour behind eye. Immature: no knob; eye brown; pale scalloping on upperparts. Singles, pairs, small flocks: noisy, aggressive.
- Other name
- Sandstone Friarbird.
- Voice
- loud, varied: repeated metallic 'chillanc'; 'chank'; 'whack-a-where'.
- Habitat
- eucalypt forests/woodlands; paperbarks, mangroves, pandanus, blossom, fruit trees in gardens, towns.
- Breeding
- Aug.-March.
- Nest
- deep cup of bark-strips, stems, rootlets; slung from horizontal fork in high foliage.
- Eggs
- 3-4; pale pink, spotted brown, dark red, purple.
- Range & Status
- race gordoni coastal Top End NT and islands; race ammitophilus Arnhem Land escarpment (NT). Common to uncommon. Seasonally nomadic.
- Distribution key to races
- 1. Philemon buceroides gordoni 2. Philemon buceroides ammitophilus
