White-breasted Woodswallow

Artamus leucorynchus· 燕鵙科(3 photos)

Species Profile

IOC World Bird List

White-breasted Woodswallow

Artamus leucorynchus· Woodswallows, Butcherbirds, Currawongs

16-18 cm. Upperparts/upperbreast brownish slate-grey; cut off sharply by pure white underparts; rump white; tail wholly dark grey - unique combination, prominent in flight. Pairs, small flocks, often over water.

Similar Species
Masked Woodswallow.
Voice
brisk 'pert pert', somewhat like toy trumpet; pleasant song includes mimicry.
Habitat
dead or live trees beside/over rivers, lakes, wetlands, coasts; islands; mangroves, paperbarks, river red gum forests; jetties, channel-piles.
Breeding
Aug.-Jan., in loose colony.
Nest
cup of twigs, grass; to 25 m in fork, branch, broken trunk/spar; protruding bark, mistletoe-clump, tree in water, street tree, palm, mangrove, artificial structure. May use old nest of Magpie-lark, Welcome Swallow.
Eggs
3-4; pink-white to cream; freckled, spotted, red-brown, dark grey.
Range & Status
from Shark Bay (WA), around coastal n. Aust. to Sydney (NSW) and widely through e. inland, s. to nw. SA and s. through L. Eyre Basin to Murray mallee (SA)-Murray Valley/n. Vic. Summer breeding migrant to se. Aust., (Aug.-April); winters inland and n. Aust. Casual s. and w. Vic., King I. Sedentary in coastal n.; migratory/nomadic elsewhere. Also Torres Strait, Fiji to PNG, Indonesia, Philippines.
Distribution key to races
1. Artamus leucorynchus leucopygialis

Related Bird Works

  1. White-breasted Woodswallow
    001White-breasted Woodswallow◔Occasional7.02
  2. White-breasted Woodswallow
    002White-breasted Woodswallow◔Occasional7.02
  3. White-breasted Woodswallow
    003White-breasted Woodswallow◔Occasional7.02