White-breasted Woodswallow

White-breasted Woodswallow

OccasionalGBIF 9.4·Dongniao Rarity Index7.02

Artamus leucorynchus· 燕鵙科· Passeriformes

White-breasted Woodswallow(学名:Artamus leucorynchus),是雀形目燕鵙科燕鵙属的鸟类。而是归类于燕鵙科,与山雀、伯劳和澳洲喜鹊有亲缘关系。

Species Profile

IOC World Bird List

White-breasted Woodswallow

Artamus leucorynchus· Woodswallows, Butcherbirds, Currawongs

16-18 cm. Upperparts/upperbreast brownish slate-grey; cut off sharply by pure white underparts; rump white; tail wholly dark grey - unique combination, prominent in flight. Pairs, small flocks, often over water.

Similar Species
Masked Woodswallow.
Voice
brisk 'pert pert', somewhat like toy trumpet; pleasant song includes mimicry.
Habitat
dead or live trees beside/over rivers, lakes, wetlands, coasts; islands; mangroves, paperbarks, river red gum forests; jetties, channel-piles.
Breeding
Aug.-Jan., in loose colony.
Nest
cup of twigs, grass; to 25 m in fork, branch, broken trunk/spar; protruding bark, mistletoe-clump, tree in water, street tree, palm, mangrove, artificial structure. May use old nest of Magpie-lark, Welcome Swallow.
Eggs
3-4; pink-white to cream; freckled, spotted, red-brown, dark grey.
Range & Status
from Shark Bay (WA), around coastal n. Aust. to Sydney (NSW) and widely through e. inland, s. to nw. SA and s. through L. Eyre Basin to Murray mallee (SA)-Murray Valley/n. Vic. Summer breeding migrant to se. Aust., (Aug.-April); winters inland and n. Aust. Casual s. and w. Vic., King I. Sedentary in coastal n.; migratory/nomadic elsewhere. Also Torres Strait, Fiji to PNG, Indonesia, Philippines.
Distribution key to races
1. Artamus leucorynchus leucopygialis