Australian Rufous Fantail

Rhipidura rufifrons· 扇尾鹟科(4 photos)

Species Profile

IOC World Bird List

Australian Rufous Fantail

Rhipidura rufifrons· Fantails

15–16.5 cm. Looks like darting flame with its fiery rufous rump/tail. Forehead/eyebrow orange–rufous; white breast crossed by band of blackish spots. Immature: duller; wing feathers edged rufous. Singles, pairs, migrant parties: less active than Grey Fantail, forages lower in undergrowth. Foraging flights quick, jerky; gleans from leaves, branches, ground, logs.

Voice
squeak, accelerating into brisk, descending squeaky song, higher-pitched than Grey.
Habitat
undergrowth of rainforests/wetter eucalypt forests/gullies; monsoon forests, paperbarks, sub-inland and coastal scrubs; watercourses; parks, gardens. On migration, farms, streets, buildings.
Breeding
Oct.–Feb.
Nest
neat, fawn-coloured, tailed cup of bark strips, moss, grass, spiders’ web; in shaded fork, low to 5 m+.
Eggs
2–3; glossy; stone-coloured, speckled brown, lavender–grey.
Range & Status
coastal e. Aust., and islands. Breeding migrant (Oct–April) to se. Aust., mostly on and coastward of Gt Divide, w. to Grampians NP–sw. Vic.; casual w. to Mt Lofty Ras.; vagrant Tas. Extends well inland in river red gum forests of Murray Valley/Riverina–Hay–Dubbo (NSW); Darling Downs (Q). Altitudinal migrant in ne. NSW–e. Q, leaving mountain rainforests March–April, returning Sept.–Oct. Regular autumn–winter migrant to Trans-Fly region of PNG. Also resident Solomon Is., Micronesia.
Distribution key to races
1. Rhipidura rufifrons intermedia 2. Rhipidura rufifrons rufifrons

Related Bird Works

  1. Australian Rufous Fantail
    001Australian Rufous Fantail◔Occasional8.77
  2. Australian Rufous Fantail
    002Australian Rufous Fantail◔Occasional8.77
  3. Australian Rufous Fantail
    003Australian Rufous Fantail◔Occasional8.77
  4. Australian Rufous Fantail
    004Australian Rufous Fantail◔Occasional8.77