
Australian Rufous Fantail
OccasionalGBIF 14.9·Dongniao Rarity Index8.77
英文名:Australian Rufous Fantail(学名:Rhipidura rufifrons),是雀形目扇尾鹟科扇尾鹟属的鸟类。小型活跃的鸣禽,以长而尖端淡色的尾巴和额头温暖的红棕色著称。在澳大利亚东部和北部地区广泛分布,偏好潮湿环境,如红树林和雨林。体型小至中等,长度约15.5–17.5厘米,重量8–13.5克。
Australian Rufous Fantail
15–16.5 cm. Looks like darting flame with its fiery rufous rump/tail. Forehead/eyebrow orange–rufous; white breast crossed by band of blackish spots. Immature: duller; wing feathers edged rufous. Singles, pairs, migrant parties: less active than Grey Fantail, forages lower in undergrowth. Foraging flights quick, jerky; gleans from leaves, branches, ground, logs.
- Voice
- squeak, accelerating into brisk, descending squeaky song, higher-pitched than Grey.
- Habitat
- undergrowth of rainforests/wetter eucalypt forests/gullies; monsoon forests, paperbarks, sub-inland and coastal scrubs; watercourses; parks, gardens. On migration, farms, streets, buildings.
- Breeding
- Oct.–Feb.
- Nest
- neat, fawn-coloured, tailed cup of bark strips, moss, grass, spiders’ web; in shaded fork, low to 5 m+.
- Eggs
- 2–3; glossy; stone-coloured, speckled brown, lavender–grey.
- Range & Status
- coastal e. Aust., and islands. Breeding migrant (Oct–April) to se. Aust., mostly on and coastward of Gt Divide, w. to Grampians NP–sw. Vic.; casual w. to Mt Lofty Ras.; vagrant Tas. Extends well inland in river red gum forests of Murray Valley/Riverina–Hay–Dubbo (NSW); Darling Downs (Q). Altitudinal migrant in ne. NSW–e. Q, leaving mountain rainforests March–April, returning Sept.–Oct. Regular autumn–winter migrant to Trans-Fly region of PNG. Also resident Solomon Is., Micronesia.
- Distribution key to races
- 1. Rhipidura rufifrons intermedia 2. Rhipidura rufifrons rufifrons






