Superb Fairywren

Malurus cyaneus· 细尾鹩莺科(11 photos)

Species Profile

IOC World Bird List

Superb Fairywren

Malurus cyaneus· Australasian Wrens

13-14 cm. Well-loved 'blue wren' of se. Aust. Male: blue cap and back; blue-black throat and chest; grey-white underparts; tail dark blue. Male eclipse: slightly darker olive-brown above than female; bill black; no red-brown around eye; tail deep blue. Female: mouse-brown; throat/breast whitish; underparts washed fawn; bill, lores and eye-ring red-brown; tail brown, washed greenish blue. Immature: like female, with plain brown tail; young males acquire blackish bill and blue tail before first winter, richer olive-brown upperparts, then coloured plumage during first breeding season. Pairs, family parties: moves briskly through thickets; hop-searches over short grass; sings briskly from tops of shrubs, thickets, fences.

Other name
Blue Wren; Jenny Wren; Superb Blue Wren.
Similar Species
other predominantly blue male fairy-wrens have either chestnut shoulder-patch or blue underparts.
Voice
accelerating series of 'pips' breaking into loud, brisk merry reel; often like tinny alarm clock. Contact-call and scolding: brisk, splintered 'prip-prip' of varying urgency. Alarm call: high-pitched 'seee'.
Habitat
dense low cover with areas of short green grass: coastal heaths, saltmarsh, riverside thickets, bracken, undergrowth of forests, woodlands, blackberry thickets, lantana; margins of roads, tracks, road reserves, shelter belts; golf courses, orchards, parks, gardens. In sub-inland, margins of mallee, bluebush, riverside vegetation, lignum, wetland plants over water.
Breeding
June-Feb.
Nest
domed; of grass, moss, rootlets, twigs, spiders' web/egg-sacs; low in tussock, shrub or bracken; occasionally to 6 m in foliage.
Eggs
3-4; pink-white, spotted red-brown, mostly at large end.
Range & Status
se. Aust. and Tas., from Kangaroo I. and s. Eyre Pen. (SA) to Tropic in e. Q. Inland in SA to Mt Lofty Ras.-Murray mallee. Throughout Vic. except drier nw. districts; e. NSW; widespread in s. Riverina, in riverside or swampy areas or about homesteads and towns, w. to Balranald-Willandra NP-Nyngan-Walgett. In Q, w. to Mungindi-Morven-Springsure, n. to c. the Tropic e. to Eidsvold-Kilcoy-Brisbane suburbs and coast. Common. Sedentary; young females dispersive.
Distribution key to races
1. Malurus cyaneus cyaneus 2. Malurus cyaneus samueli 3. Malurus cyaneus elizabethae 4. Malurus cyaneus cyanochlamys 5. Malurus cyaneus leggei 6. Malurus cyaneus ashbyi

Related Bird Works

  1. Superb Fairywren
    001Superb Fairywren○Common7.40
  2. Superb Fairywren
    002Superb Fairywren○Common7.40
  3. Superb Fairywren
    003Superb Fairywren○Common7.40
  4. Superb Fairywren
    004Superb Fairywren○Common7.40
  5. Superb Fairywren
    005Superb Fairywren○Common7.40
  6. Superb Fairywren
    006Superb Fairywren○Common7.40
  7. Superb Fairywren
    007Superb Fairywren○Common7.40
  8. Superb Fairywren
    008Superb Fairywren○Common7.40
  9. Superb Fairywren
    009Superb Fairywren○Common7.40
  10. Superb Fairywren
    010Superb Fairywren○Common7.40
  11. Superb Fairywren
    011Superb Fairywren○Common7.40