Bell Miner

Bell Miner

OccasionalGBIF 15.2·Dongniao Rarity Index8.77

Manorina melanophrys· 吸蜜鸟科· Passeriformes

矿吸蜜鸟(英文名:Bell Miner,学名:Manorina melanophrys),是雀形目吸蜜鸟科矿吸蜜鸟属的鸟类。矿吸蜜鸟分布于澳大利亚,英文名 Bell Miner,这鸟叫声就更它的名字一样,叮叮的像驼铃声。 全身橄榄绿色,眼圈后半部橙色,眼先黄色,嘴黄色,脚橙色。 喜欢群居并且团结,只要有其他鸟侵占了它们的领地哪怕是个头比它们大的多的鸟就会群起而攻之。 澳新界:昆士兰东南部至维多利亚州中南部(澳大利亚东南部)

Species Profile

IOC World Bird List

Bell Miner

Manorina melanophrys· Honeyeater, Friarbird, Wattlebird, Chat, Miner, Spinebill

19 cm. Bill/legs deep yellow; red triangle behind eye; plumage olive-green with slight dark facial marks. Immature: mark behind eye olive, becoming orange. Pairs, family parties in colonies of hundreds. Inconspicuous in foliage, blossoms; demonstrative; glides with wings in V when joining group displays.

Other name
Bellbird.
Voice
bell-like 'tink'; harsh 'kweek'; sharp 'jak jak jak'; complaining 'kwee-kwee'.
Habitat
temperate rainforest; eucalypt/angophora woodland with dense shrubby understorey; in gullies near rivers, creeks; swamp gum woodland; well-treed suburbs; gardens.
Breeding
communally: June-Dec.
Nest
large cup of grass, leaves, plant down, spiders' web; in upright fork, 1-4 m high.
Eggs
1-2 (3); white, pale pink, spotted purplish, red-brown.
Range & Status
coastal se. mainland Aust. and Gt Divide: from Melbourne (Vic.) to c. Gympie (Q); casual ACT, c. and w. Vic. Common. Sedentary, with relocations; recent expansion.