Striated Fieldwren

Striated Fieldwren

UncommonGBIF 32.6·Dongniao Rarity Index9.28

Calamanthus fuliginosus· 细嘴莺科· Passeriformes

英文名:Striated Fieldwren(学名:Calamanthus fuliginosus),是雀形目细嘴莺科地刺鹩属的鸟类。小型鸟类,体长约14厘米,以橄榄棕色为主,腹部白色,全身布满黑色条纹,尾巴翘起,带有黑白条纹。分布于澳大利亚东南部和塔斯马尼亚州的沿海地区,栖息于密集的灌木丛、草甸和盐沼。春季时较容易观察到,雄鸟会在植被上唱歌。

Species Profile

IOC World Bird List

Striated Fieldwren

Calamanthus fuliginosus· Australasian Warblers

12.5-14 cm. Greenish buff with paler eyebrow and throat, buff lores, face and flanks; bold dark streaks above/below; cocks short, dark-banded, pale-tipped tail. Shy: hops, runs on ground. Sings from shrubs, tussocks, fence wires; dives to cover.

Other name
Cocktail; Fieldlark; Reedlark; Sandplain-Wren.
Similar Species
Chestnut-rumped Heathwren.
Voice
spirited 'whirr-whirr-chick-chick-whirr-ree-ree'.
Habitat
low shrubs, tussocks, swamp-fringes, saltmarsh; alpine, coastal heaths; dune-vegetation.
Breeding
July-Dec.
Nest
domed; of grass, plant stems; on/near ground, in tussock, sedge, shrub.
Eggs
3-4; buff/light chestnut; freckled darker, blotched rufous, chestnut.
Range & Status
coastal se. Aust. and Tas.: from Botany Bay, through s. coast NSW, e. and s. Vic., inland to Gt Divide-Grampians NP, w. to c. L. Alexandrina (SA). Also Tas., Flinders I., King I. Uncommon. Sedentary.
Distribution key to races
1. Calamanthus fuliginosus albiloris 2. Calamanthus fuliginosus bourneorum 3. Calamanthus fuliginosus fuliginosus 4. Calamanthus fuliginosus diemenensis