Brown Thornbill

Brown Thornbill

CommonGBIF 5.7·Dongniao Rarity Index7.90

Acanthiza pusilla· 细嘴莺科· Passeriformes

英文名:Brown Thornbill(学名:Acanthiza pusilla),是雀形目细嘴莺科刺嘴莺属的鸟类。主要分布在澳大利亚东部和东南部,包括塔斯马尼亚岛。其特征为橄榄褐色至棕色上体,灰褐色下体,带有暗红色眼睛和红褐色前额,以及白色喉部带有黑色条纹。

Species Profile

IOC World Bird List

Brown Thornbill

Acanthiza pusilla· Australasian Warblers

10 cm. Varies geographically; warm brown to olive-brown above, flanks olive-buff to yellowish white. All have buff scallops on forehead; large dark red eye; blackish arrow-streaks on grey throat/breast; rump/tail base tawny; tail grey-brown with blackish subterminal band, paler tips. Singles, pairs, family parties: fussily active; forages in lower branchlets, undergrowth; hangs, flutters. In flight, flirts tail.

Similar Species
Striated, Inland, Tasmanian Thornbills.
Voice
deep, rolling 'pee-orr'; fussy squeaks, churrs; deep, zizzing scolding; alarm call: high-pitched 'seee'.
Habitat
understorey in rainforest; eucalypt forests, woodlands, scrubs; watercourse vegetation, bracken, wetland plants; dune vegetation, mallee fringes, saltmarsh, mangroves, parks, gardens.
Breeding
June-Dec.
Nest
domed; of bark-shreds, grass, spiders' web and egg-sacs; low in undergrowth.
Eggs
3; whitish; blotched, freckled red-brown.
Range & Status
se. Aust.: from Proserpine (Q) to Yorke Pen.-Kangaroo I. (SA). In Q, w. to c. Cracow-Toowoomba; in NSW, w. to c. Inverell-Warrumbungle NP-The Rock, w. in Murray Valley to c. Barham; all Vic., except nw. mallee; w. to se. SA-Mt Lofty Ras.; King I. and Tas. Common. Sedentary.
Distribution key to races
1. Acanthiza pusilla dawsonensis 2. Acanthiza pusilla pusilla 3. Acanthiza pusilla diemenensis 4. Acanthiza pusilla magnirostris 5. Acanthiza pusilla zietzi