Noisy Miner

Noisy Miner

CommonGBIF 3.6·Dongniao Rarity Index7.36

Manorina melanocephala· 吸蜜鸟科· Passeriformes

英文名:Noisy Miner(学名:Manorina melanocephala),是雀形目吸蜜鸟科矿吸蜜鸟属的鸟类。广泛分布在澳大利亚东部、东南部及塔斯马尼亚州。这中到大型的灰体吸蜜鸟,拥有黑色头部、黄色喙和脚,以及黄色的眼后斑。偏好在人类居住区及开放的桉树林中活动,以其嘈杂的鸣叫而闻名。

Species Profile

IOC World Bird List

Noisy Miner

Manorina melanocephala· Honeyeater, Friarbird, Wattlebird, Chat, Miner, Spinebill

24-27 cm. Immediately separated from other miners by whitish forehead, black crown and cheeks. In flight, rump grey, dark tail tipped whitish. Colonial, aggressive, with noisy group displays; forages in foliage, blossoms; probes bark; often on ground. Male has steep song-flight. Normal flight level, glides on upraised wings. Nesting females fly with heads raised.

Other name
Micky; Soldierbird.
Similar Species
Yellow-throated, Black-eared Miners.
Voice
complaining 'pwee pwee pwee'; chuckling 'weedidit'; liquid notes. Alarm call: strident 'pee, pee, pee'.
Habitat
grassy open forests, woodlands, without shrub-layer; large trees on inland watercourses; coastal banksias, paperbarks, heaths, shelter belts, roadside timber, golf courses, outer suburbs, parks, gardens.
Breeding
communally, June-Dec. also March-April.
Nest
untidy cup of twigs, grass, spiders' web, wool; in fork of leafy branch, 2-13 m high.
Eggs
2-4; buff-white, pink; freckled, spotted, blotched red-brown, blue-grey, lilac.
Range & Status
e. Aust. and ce. Tas.: n. to c. Musgrave (e. C. York Pen., (Q)); w. to Mt Lofty Ras.-Adelaide, Yorke Pen. (SA). Common. Sedentary, with local movements.
Distribution key to races
1. Manorina melanocephala titaniota 2. Manorina melanocephala melanocephala 3. Manorina melanocephala leachi