Spiny-cheeked Honeyeater

Spiny-cheeked Honeyeater

OccasionalGBIF 12.6·Dongniao Rarity Index8.68

Acanthagenys rufogularis· 吸蜜鸟科· Passeriformes

Spiny-cheeked Honeyeater(Acanthagenys rufogularis),是雀形目吸蜜鸟科刺颊垂蜜鸟属的唯一物种,体长22至27厘米,重约52克。广泛分布于澳大利亚内陆,除塔斯马尼亚州、北部热带区及东南部海岸之外,以橄榄灰为主色,具显著的条纹和独特的粉红色喉咙斑块。

Species Profile

IOC World Bird List

Spiny-cheeked Honeyeater

Acanthagenys rufogularis· Honeyeater, Friarbird, Wattlebird, Chat, Miner, Spinebill

22-26 cm. Dark-tipped deep pink bill; pink gape; eye blue; long dark mask; white/yellow brush-streak down neck; throat/upperbreast apricot-buff. Inland birds paler. Immature: cheek stripe yellow. Singles, pairs, parties: calls from dead branches, wires. Flight undulating, shows whitish rump/tail tip. Makes steep high song-flight.

Voice
gurgling; 'widit, widit-ear, peer-peer, peer-peer', etc., or 'wee-ear, chonk-chonk'. Song-flight: 'give-the-boy-a-go', repeated. Alarm call, 'tok!'; mimics.
Habitat
drier inland/coastal woodlands, scrubs; fruiting plants, incl. mistletoe; gardens.
Breeding
June-Jan.
Nest
flimsy cup of grass, she-oak needles, spiders' web; lined with fur, grass, wool; in hanging foliage, 2-3 m high.
Eggs
2-3; white to cream-buff, spotted, blotched dark brown, in cap.
Range & Status
mainland Aust., except (1) tropical n. Aust. (but n. to Gulf lowlands); (2) coastal se. and far sw. Aust. Reaches e. coast at points n. to Townsville (Q); extends coastally e. to Port Phillip region, casual Gippsland Lakes (Vic.); Kangaroo I. (SA). Uncommon. Sedentary; nomadic.