Yellow-throated Honeyeater

Yellow-throated Honeyeater

UncommonGBIF 26.6·Dongniao Rarity Index9.16

Nesoptilotis flavicollis· 吸蜜鸟科· Passeriformes

英文名:Yellow-throated Honeyeater(学名:Nesoptilotis flavicollis),是雀形目吸蜜鸟科白耳岩吸蜜鸟属的鸟类。拥有鲜亮的黄色喉部。背部呈橄榄绿色,头部和胸部为灰色,主要分布于澳大利亚塔斯马尼亚州及其周边岛屿,常见于各种森林和林地环境。曾被视为果园害鸟。

Species Profile

IOC World Bird List

Yellow-throated Honeyeater

Nesoptilotis flavicollis· Honeyeater, Friarbird, Wattlebird, Chat, Miner, Spinebill

20 cm. Blackish face/upperbreast offset by bright yellow throat and small cream-white mark behind eye; crown/underparts grey. Behaviour like White-eared Honeyeater.

Voice
common calls: 'tonk, tonk, tonk', 'tchook, tchook' or 'chur-uk, chur-uk'; also 'pick-em-up'.
Habitat
forests, woodlands, except rainforest; coastal scrub and heath; golf courses, orchards, parks, gardens.
Breeding
Aug.-Jan.
Nest
small cup of grass, bark-shreds, leaves, spiders' web; lined with fur, tree-fern fibres; wool; often within 1 m of ground in low bush, tussock; occasionally to 10 m in foliage.
Eggs
2-3; pale pink or fleshy buff, with dots of chestnut-red, purplish grey.
Range & Status
Tas., King I. and Furneaux Group, Bass Strait. Common; widespread. Sedentary.