Eurasian Tree Sparrow

Eurasian Tree Sparrow

CommonGBIF 1.3·Dongniao Rarity Index2.26

Passer montanus· 雀科· Passeriformes

Eurasian Tree Sparrow(学名:Passer montanus),是雀形目雀科雀属的鸟类。俗名: 霍雀、瓦雀、琉雀、家雀、老家贼、只只、嘉宾、照夜、麻谷、南麻雀、禾雀、宾雀、北国鸟、户巴拉,广泛分布于欧亚大陆,具有栗色头冠和黑色面颊上的白色斑点,性别颜色相同。在中国全境均有分布,为常见的留鸟。

Species Profile

IOC World Bird List

Eurasian Tree Sparrow

Passer montanus· Old World Sparrows

13-15 cm. Bill black, smaller than House Sparrow; crown/nape pale chestnut; black ear mark on whitish cheek; smaller blackish throat patch; yellow-brown rump. Sexes alike. Immature: paler, markings less distinct. Pairs to winter flocks; often with House Sparrows. Forages on ground or in foliage; takes flying insects.

Voice
short metallic 'chik', repeated 'chit-tchup' and rapid twitter; flight-call, 'tek, tek'.
Habitat
suburbs, rural towns, farm buildings/homesteads.
Breeding
Sept.-Jan.
Nest
smaller than House Sparrow; in hole in building, tree.
Eggs
4-6; smaller, browner, more glossy than House Sparrow.
Range & Status
native to Eurasia, s. to Philippines, e. Indonesia. Introduced to se. Aust. from 1860s: established in Melbourne and towns from c. Dimboola (w. Vic.) and Hay (NSW) n. to Narromine-Gilgandra; e. to Cowra-ACT-Albury. Status in Sydney-Newcastle uncertain. Locally common. Sedentary.