
Rock Dove
Rock Dove(学名:Columba livia),是鸽形目鸠鸽科鸽属的鸟类。又名: 野鸽子、野鸽、脖鸽,直译:岩鸽鸽,原鸽的野生种群分布于欧洲西部至亚洲中部的悬崖和洞穴中,而驯化后的种群遍布全球的城市、农田和谷仓。野生原鸽与野化个体的羽色相对单一,多为淡灰色,带有明显的黑色翼带和颈部的紫色与绿色虹彩。野化和驯养个体羽色丰富多变,从黑色、白色到橙棕色都有。
Rock Dove
33-36 cm. Typically blue-grey, with purplish/green sheen on neck; two curved black bars (or black chequering) on wing; rump pale grey; tail tip dark. But endlessly variable: plain, barred or chequered red-brown to sandy; white, black or mixtures. Influence of cultivated strains shows in enlarged wattles, neck-ruffs, ballooning crops, feathered legs, fan-tails; somersaults ('tumbles') in flight. Immature: cere brownish; eye brown; plumage duller. Singles, pairs, flocks: feeds on ground, often around park benches; wheels high, showing white underwings. Males in display clap wings together, sail with wings upheld in deep V.
- Other name
- Feral Pigeon, Domestic or Homing Pigeon; Rock Pigeon.
- Voice
- deep 'coo roo coocoo'; 'rackitty-coo'; persistent 'oom's.
- Habitat
- city buildings, grain installations, bridges, railyards, wharves, streets, parks, gardens, roadsides, open woodlands, paddocks, ploughed land, stubblefields, dunes, beaches, cliffs, islands, river red gums.
- Breeding
- all year.
- Nest
- scanty; of twigs or grass; on ledge or cavity, under eaves, roof-beams, girders, in guttering, crevice in rock, tree hollow.
- Eggs
- 2; white, oval, glossy.
- Range & Status
- probably introduced early in European settlement: now widespread in villages, towns, cities and homesteads inland. Wild ancestor, Rock Dove, C. livia, widespread Europe, n. Africa, s. and w. Asia.






