Australian Reed Warbler

Australian Reed Warbler

OccasionalGBIF 9.9·Dongniao Rarity Index8.33

Acrocephalus australis· 苇莺科· Passeriformes

Australian Reed Warbler(学名:Acrocephalus australis),是雀形目苇莺科苇莺属的鸟类。小型旧世界苇莺科鸟类,仅分布于澳大利亚,偶尔在巴布亚新几内亚和邻近岛屿可见。具有平顶状的冠羽,故名Acrocephalus,意为“顶上之头”。种名australis源于拉丁文,意为“南方的”,指其分布于澳大利亚。在当地原住民语言中,西部地区称之为"Koordjikotji"。

Species Profile

IOC World Bird List

Australian Reed Warbler

Acrocephalus australis· Reed Warblers and Allies

16-17 cm. Outstanding singer of the summer reedbeds. Plain pale olive-brown above, with faint fawn eyebrow; plain fawn-white below. Clings to reed stems, forages on floating vegetation. Singing, mouth yellow. In flight, note tawny rump.

Other name
Clamorous Reed-Warbler; Reedbird; Reedlark; Water Sparrow.
Similar Species
Oriental Reed-Warbler, Tawny Grassbird. Song of Brown Honeyeater can be confused.
Voice
rich, liquid, guttural phrases, 'chutch chutch, dzee-dzee-dzee, quarty-quarty-quarty'. Alarm-call: sharp 'tuk!'. Rattling scolds.
Habitat
reeds, cumbungi, pencil-rush, over water; river red gum regrowth; weeping willows, bamboos, crops near irrigation channels; public gardens.
Breeding
Sept.-Dec.
Nest
deep cup, narrowing at rim; of reed sheaths, woven around reed stems, willow-strands.
Eggs
3-4; blue-white/buff-brown; spotted, blotched blue-grey, brown.
Range & Status
widespread e. Aust. and coastal WA, mostly s. of Tropic; uncommon Tas. In se. Aust. and sw. WA, summer breeding migrant, arriving Aug.-Oct., most departing March-April. Some overwinter. In tropical n. Aust., mostly winter visitor from s. Common. Also PNG to se., s. Asia, to ne. Africa.
Distribution key to races
1. Acrocephalus australis australis 2. Acrocephalus australis gouldi