Cockatiel

Nymphicus hollandicus· 凤头鹦鹉科(2 photos)

Species Profile

IOC World Bird List

Cockatiel

Nymphicus hollandicus· Cockatoos, Corellas, Galah, Cockatiel

30-33 cm. Male: distinctive with pale yellow crest and face, orange-red ear spot; otherwise grey with prominent white shoulders. Female: head greyer; outer tail feathers/underwing pale yellow, finely barred grey; flight-feathers toothed white. Immature: like dull adults. Pairs, parties, flocks: feeds on ground; settles on dead trees, often along limbs. Flight easy; with swept wings, longish tail.

Other name
Cockatoo-Parrot; Quarrion.
Voice
rolling chirrup, hence Aboriginal 'Quarrion'; penetrating 'queel, queel'.
Habitat
near water in open woodlands; scrublands, plains; timber on watercourses; spinifex, sorghum, sunflowers, stubbles, spilt grain on roadsides.
Breeding
Aug.-Dec. in s. inland, autumn-winter in n.
Nest
in tree-hollow, near water.
Eggs
4-7; white, rounded.
Range & Status
mainland Aust., except C. York Pen. (Q), wetter coastal areas, forests, driest deserts. In spring-summer, moves from inland to breed in better-watered pastoral, cereal-growing country; visits coastal n. Aust. in dry season. Highly nomadic: movements influenced by rainfall.

Related Bird Works

  1. Cockatiel
    001Cockatiel◔Occasional8.87
  2. Cockatiel
    002Cockatiel◔Occasional8.87