Common Bronzewing

Phaps chalcoptera· 鸠鸽科(2 photos)

Species Profile

IOC World Bird List

Common Bronzewing

Phaps chalcoptera· Pigeons, Doves, Bronzewings

32-36 cm. Pale fringes to feathers of upperparts make distinct scaly pattern; note bronzed fiery orange/green patch on wing. Male: forehead yellow-buff; crown purple-brown; white line curves from bill under eye; neck/breast pink-grey. Female: duller; forehead grey, emphasising white line on face; underparts greyer; less bronze on wing. Immature: duller, without bronze. Singles, pairs, open companies: feeds on ground under seeding wattles, grain-stubble at edge of scrub. Wary; departs with clatter or settles, head-bobbing, on limb. Weaves through trees at speed, with wing whistle; showing rich cinnamon wing linings. At dawn/dusk, flies far to drink at creeks, isolated tanks, dams, etc.; comes for grain in farmyards, gardens.

Similar Species
Brush Bronzewing: smaller; uniform dark olive-brown above with rich chestnut nape; two blue-green bars cross wings; face/throat pattern differs.
Voice
when breeding, monotonous, fugitive but carrying, swelling 'oom', repeated at c. 3-second intervals; lower-pitched, slower than Brush Bronzewing; much slower than Painted Button-quail.
Habitat
forests, woodlands, mallee, native cypress scrubs, acacia thickets, coastal tea-tree, banksias and heaths; in summer, alpine woodlands to over 2000 m, coastal and inland.
Breeding
mostly July-Jan.
Nest
scanty platform or substantial saucer of twigs, rootlets; up to 12 m on horizontal branch, fork, mistletoe clump; near ground on stump; or on old nest of babbler, chough, magpie.
Eggs
2; white, oval.
Range & Status
widespread Aust., and Tas. in suitable habitat; stronghold is se. and sw. Aust.; scarce in driest deserts, Nullarbor region (WA) and C. York Pen. (Q). Common; sedentary, locally nomadic.

Related Bird Works

  1. Common Bronzewing
    001Common Bronzewing◔Occasional8.45
  2. Common Bronzewing
    002Common Bronzewing◔Occasional8.45