褐背小鹟

Microeca fascinans· 鸲鹟科(3 photos)

Species Profile

IOC World Bird List

Jacky Winter

Microeca fascinans· Australasian Robins

12-14 cm. Small confiding grey-brown bird of much charm: slight white eyebrow; dark eyemark; breast white, washed grey-brown; prominent blackish brown tail has conspicuous white outer feathers. Immature: streaked paler above, mottled below. Singles, pairs: watches from dead trees, stumps, fence-posts; flirts large white-edged tail. Sallies high over treetops after insects, hovers low over grass. Sings loudly from high branches; makes high, wavering song-flights.

Other name
Brown Flycatcher; Peter Peter; Stumpbird.
Similar Species
Lemon-bellied Flycatcher, race tormenti. 'Brown' red robins.
Voice
sustained, high, clear phrases: 'peter-peter-peter', 'plicky-plicky-plicky'; mimics.
Habitat
open woodlands, scrublands; paddocks with live/dead trees; stumps, fences, timber on dams, watercourses, country roadsides, golf courses, orchards.
Breeding
July-Dec. in s.; after rain in n. and inland.
Nest
tiny shallow cup of grass, spiders' web, bark, lichen; on horizontal, often dead, branch or fork, 1-20 m high.
Eggs
2; pale green-blue, spotted purplish brown, lilac.
Range & Status
mainland Aust.: sparse n. C. York Pen., driest deserts; scarce seasonal visitor c. Aust. Common; patchy in settled areas. Sedentary; dispersive in winter. Also PNG.
Distribution key to races
1. Microeca fascinans pallida 2. Microeca fascinans fascinans 3. Microeca fascinans assimilis

Related Bird Works

  1. 褐背小鹟
    001褐背小鹟◔Occasional8.84
  2. 褐背小鹟
    002褐背小鹟◔Occasional8.84
  3. 褐背小鹟
    003褐背小鹟◔Occasional8.84