Red-browed Finch
Neochmia temporalis· 梅花雀科(8 photos)
Locations:
Red-browed Finch
11-11.5 cm. Scarlet bill, eyebrow and rump; upperparts olive-green; tail black. Immature: bill black; lacks eyebrow. Pairs, family parties, autumn-winter flocks in grass, lawns; darts to cover in bouncing flight.
- Other name
- Red-browed Firetail.
- Similar Species
- imm. Beautiful, Red-eared Firetails.
- Voice
- high-pitched squeak; sharp 'dup'; brisk chatter.
- Habitat
- grassy clearings in forests, woodlands, coastal scrubs/heaths; mangroves, canefields, crops, roadsides, blackberries, lantana, golf courses, orchards, parks, gardens.
- Breeding
- Sept.-Jan. in se.; Dec.-April in ne.
- Nest
- bottle-shaped, untidy; of grass; lined with plant down, feathers, fur; 1-10 m high in prickly bush, citrus, cypress pine, leafy tree, palm.
- Eggs
- 4-6; white.
- Range & Status
- widespread coastal e. and se. Aust.: from C. York (Q) to Mt Lofty Ras.-Kangaroo I. (SA); inland to western slopes, Murray R. tributaries; all Vic. except nw.; n. to Barossa Valley (SA). Common. Sedentary; locally nomadic. In s. WA, established in Darling Ra., from aviary escapes c. 1960.
- Distribution key to races
- 1. Neochmia temporalis minor 2. Neochmia temporalis temporalis







