Common Starling

Sturnus vulgaris(1 photos)

Species Profile

IOC World Bird List

Common Starling

Sturnus vulgaris· Starlings

21 cm. Note longish fine, pointed bill and short tail; plumage blackish, glossed bronze-green and purple. In autumn, feathers tipped buffish, underparts tipped white, giving finely spotted appearance. By spring, tips worn, birds appear glossy black. Bill pale yellow in summer (base blue-black in male, pinkish in female); bill blackish in winter; legs red-brown. Immature: plain dull mouse-brown; whitish on throat; bill/legs blackish. Singles to large flocks. Runs about jerkily with quick jabs of open bill into soil in sewing machine action. Flight swift; flocks rise and fall. Conspicuous at roosts in reedbeds, street trees, city buildings. Sings from high vantage.

Other name
European Starling .
Voice
sings with slowly flapping wings: wheezes, clicks, rattles; loud descending whistle; mimics; harsh descending 'tcheer'; sharp 'dick!'.
Habitat
urban areas, pastoral country, mown grass, reedbeds, mudflats, beaches, islands, gardens, orchards.
Breeding
Aug.-Jan.
Nest
rough, cup of grass, straw, wool, feathers, leaves; in cavity, natural or man-made. Nests harbour vermin hazardous to human health.
Eggs
4-5; plain blue-white.
Range & Status
native to Europe, n. and w. Asia. Established throughout se. Q, NSW, Vic., Tas., s. SA, w. to Bight coast. In n. NT, Q, s. WA, slowly expanding n. and w. Common; abundant. Dispersive; nomadic; migratory. Vagrant Lord Howe I.
Distribution key to races
1. Sturnus vulgaris vulgaris

Related Bird Works

  1. Common Starling
    001Common Starling○Common2.07