Grey-headed Honeyeater

Ptilotula keartlandi· 吸蜜鸟科(2 photos)

Species Profile

IOC World Bird List

Grey-headed Honeyeater

Ptilotula keartlandi· Honeyeater, Friarbird, Wattlebird, Chat, Miner, Spinebill

15-16 cm. Crown clear-grey; underparts pale lemon, lightly streaked fawn; blackish mask broadens to dusky-grey patch on ear-coverts, margined below by broad, upswept yellow neck-plume. Pairs, parties; colonial; sedate.

Voice
'chee-toyt, chee-toyt'; mellow 'chickowee'; in flight, peevish 'check, check, check'. Alarm-call: weak alarm clock trill.
Habitat
rugged, lightly wooded hillsides/gorges above watercourses; often with spinifex. In parts, e.g. Mt Olga (NT) and Gregory R. (Q), occupies watercourse habitat. Also lowland woodlands, mallee, mulga, desert-oaks; blossoming grevilleas, hakeas, eremophilas.
Breeding
July-Oct.
Nest
cup of fine bark-strips, plant down, spiders' web; in slender fork, low shrub.
Eggs
2; whitish, pale pink, spotted, blotched pale brown to reddish.
Range & Status
n. inland Aust.: e. to c. Opalton (Q), n. to c. Burketown (Q), Borroloola-Roper R. (NT), s. Kimberley (WA), s. to c. Cunnamulla (Q), Oodnadatta-Musgrave Ras. (SA), Giles-Carnarvon Ras. (WA). Sedentary; seasonally nomadic.

Related Bird Works

  1. Grey-headed Honeyeater
    001Grey-headed Honeyeater◑Uncommon9.43
  2. Grey-headed Honeyeater
    002Grey-headed Honeyeater◑Uncommon9.43