Bar-breasted Honeyeater
Ramsayornis fasciatus· 吸蜜鸟科(2 photos)
Bar-breasted Honeyeater
13-15 cm. Crown scalloped black and white; black line from bill down throat; underparts white, scalloped black. Immature: breast streaked; primaries edged yellow-buff. Singles, pairs: often with other honeyeaters at blossoms; inconspicuous.
- Similar Species
- Brown-backed Honeyeater.
- Voice
- soft, purring 'mew'; shrill quick piping.
- Habitat
- paperbarks; eucalypt woodland, blossoming grevilleas, etc.; mangroves, monsoon forest, montane heathland.
- Breeding
- Dec.-April.
- Nest
- domed, hooded; of paperbark, rootlets, spiders' web, hanging bark strips; in paperbark over water, c. 1 m high.
- Eggs
- 2-3; white, freckled, dotted light red-brown, zoned at large end.
- Range & Status
- coastal tropical n. Aust. and islands: from Broome-Fitzroy R. (WA) through Kimberley; Top End (NT), s. to Mataranka-McArthur R.; e. on rivers of Gulf to C. York Pen. (Q); s. on e. coast to c. Rockhampton (Q). Mostly common; scarce in e. Q. Blossom-nomad.

