Little Friarbird

Philemon citreogularis· 吸蜜鸟科(3 photos)

Species Profile

IOC World Bird List

Little Friarbird

Philemon citreogularis· Honeyeater, Friarbird, Wattlebird, Chat, Miner, Spinebill

25-29 cm. Smallest friarbird, no bill knob: bare blue-grey skin under eye widens over cheeks. Female: smaller. Immature: throat washed yellow. Singles, pairs, flocks: feeds on nectar, fruit; hawks flying insects. Wingbeats shallow, quivering; tail square-cut, with pale tips.

Similar Species
see other friarbirds.
Voice
mellow 'gee-wit' or 'chewip', extended into song; falsetto phrases like 'I've-got-red-hair-air'; chattering scoldings.
Habitat
open forests/woodlands/ rivers; swamp woodlands, mangroves, orchards, vineyards, parks, gardens.
Breeding
July-Nov.
Nest
deep, flimsy cup of grass, bark-fibre, twigs, rootlets, spiders' web; 2-10 m high in drooping foliage.
Eggs
2-3 (4); whitish pink to salmon-red, spotted purplish red, purple, chestnut.
Range & Status
n. and e. Aust. and islands; inland on watercourses. Blossom-nomad in n.; summer breeding migrant to se. Aust. (Sept.-April). Common. Also s. PNG.
Distribution key to races
1. Philemon citreogularis sordidus 2. Philemon citreogularis citreogularis

Related Bird Works

  1. Little Friarbird
    001Little Friarbird◔Occasional8.56
  2. Little Friarbird
    002Little Friarbird◔Occasional8.56
  3. Little Friarbird
    003Little Friarbird◔Occasional8.56