Inland Thornbill
Acanthiza apicalis· 细嘴莺科(2 photos)
Photographed In:
Locations:
Inland Thornbill
9.5-11.5 cm. Greyer above, whiter below than Brown; forehead scalloped whitish; rump red-brown; tail band wider, outer tail feathers tipped white; often carries tail cocked. Far-inland birds paler; bill longer. In wetter sw. WA, darker, richer, more like Brown.
- Similar Species
- Chestnut-rumped, Slaty-backed Thornbills.
- Voice
- like Brown, but harsher; spirited territorial song; high-pitched 'see-see' contact-call.
- Habitat
- dry scrubs, woodlands. In sw. WA, wetter forests, coastal scrubs, heaths, mangroves.
- Breeding
- July-Dec.
- Nest
- domed; of bark-shreds, grass, spiders' web and egg-sacs; low in undergrowth.
- Eggs
- 3; whitish; blotched, freckled red-brown.
- Range & Status
- complements Brown Thornbill: widespread inland Aust., nw. Vic., w. NSW; w. Q; w. to c. Mt Isa (Q)-Barkly Tableland (NT)-Gt Sandy Desert (WA); all WA s. of c. Tropic; all SA except se. Common. Sedentary, locally nomadic.
- Distribution key to races
- 1. Acanthiza apicalis cinerascens 2. Acanthiza apicalis whitlocki 3. Acanthiza apicalis apicalis 4. Acanthiza apicalis albiventris

