House Sparrow

Passer domesticus· 雀科(4 photos)

Species Profile

IOC World Bird List

House Sparrow

Passer domesticus· Old World Sparrows

14-16 cm. Male: bill blackish, robust; crown grey; nape/sides of neck chestnut; cheeks grey-white, unmarked. Throat/upperbreast black; smaller in winter. Female: bill horn-coloured; buff eyebrow; upperparts brown with paler/darker streaks; single pale bar across wing coverts. Immature: like female; gape yellow. Singles, pairs, flocks: bold, perky; forages in grainfields, poultry-yards, parks; raids food-tables.

Similar Species
Tree Sparrow.
Voice
insistent 'cheep'; tinny rattle.
Habitat
cities, towns, parks; homesteads/farm buildings,farmlands; dead trees in pastoral, cereal-growing areas; mallee, mulga.
Breeding
mostly spring-summer.
Nest
bulky, domed; of dry grass; lined with feathers; in dense shrub/tree, hollow limb; eaves, ceilings, ventilators, cavities in buildings.
Eggs
4-6; grey-white, spotted/freckled grey, brown.
Range & Status
native to nw. Africa, Eurasia. Introduced s. Aust. from 1860s. Widespread in e. Aust. except driest deserts, heaviest forests; extending toward Top End settlements (NT); Oodnadatta-Mt Willoughby and w. to Cook (SA); Kangaroo I., other coastal islands; also Torres Strait. Sparrows anywhere in WA should be immediately reported to fauna authorities.
Distribution key to races
1. Passer domesticus domesticus

Related Bird Works

  1. House Sparrow
    001House Sparrow○Common0.00
  2. House Sparrow
    002House Sparrow○Common0.00
  3. House Sparrow
    003House Sparrow○Common0.00
  4. House Sparrow
    004House Sparrow○Common0.00