
Dusky Woodswallow
OccasionalGBIF 13.6·Dongniao Rarity Index8.72
英文名:Dusky Woodswallow(学名:Artamus cyanopterus),是雀形目燕鵙科燕鵙属的鸟类。体羽呈现暗褐色至烟灰色,具独特白色翼纹,黑色尾羽带白色尖端,腹部银色,喙蓝灰黑尖。常见于澳大利亚东部至南部,包括塔斯马尼亚岛,栖息于开放林地。
Dusky Woodswallow
17-18 cm. Bluish bill tipped black; plumage smoky brown; wings gunmetal-grey, with white streak on leading edge. the only woodswallow with this marking. Tail black, tipped white. Immature: mouse-brown; streaked paler. Pairs, colonies, travelling flocks. Sits watchfully on exposed branches, wags tail; makes soaring flights after flying termites, etc.; dark body contrasts with white underwings; note white streak on leading edge. Birds often huddle closely along branches; may form dense roosting clusters of dozens/hundreds, like bees, in cavity on trunk.
- Other name
- Skimmer; Summer-bird; Woodmartin.
- Similar Species
- Little, Black-faced Woodswallows.
- Voice
- brassy chirps, chirrups; soft, low 'vut, vut'; brisk 'peet peet'; quiet, animated sub-song includes mimicry.
- Habitat
- open forests/woodlands; timbered paddocks; coastal/sub-inland scrubs; golf courses, orchards, roadside timber, street trees.
- Breeding
- Aug.-Jan.
- Nest
- scanty, of twigs, rootlets; lined with finer rootlets; 1-20 m high on horizontal branch, against trunk on lifting bark, stump, end of broken branch, fallen limb, cavity in fence-post.
- Eggs
- 3-4; oval, glossy; white/buff-white; spotted, blotched purplish brown, grey; in zone.
- Range & Status
- e. Aust. and Tas.: from Atherton Tableland (ne. Q) to Kangaroo I. and Bight coast (SA); in WA, from Bight coast inland to c. Menzies-Paynes Find, w. to Moora. Summer breeding migrant (Oct.-March) in se. Aust./Tas. Some overwinter, but most appear to winter in inland NSW-Q w. to upper Flinders R.-Windorah (Q); Paroo R.-Broken Hill (NSW); Flinders Ras.-Kingoonya-Cook (SA). Movements in s. WA less extensive. Common. Sedentary; in parts, migratory.
- Distribution key to races
- 1. Artamus cyanopterus cyanopterus 2. Artamus cyanopterus perthi






