Australian Ringneck

Australian Ringneck

OccasionalGBIF 12.5·Dongniao Rarity Index8.66

Barnardius zonarius· 长尾鹦鹉科· Psittaciformes

Australian Ringneck (Barnardius zonarius) 是鹦形目长尾鹦鹉科环颈鹦鹉属的鸟类。是澳大利亚特有的长尾鹦鹉科物种。广泛适应除极端热带和高海拔地区外的所有环境条件,分布于澳大利亚大陆三分之一的地区,除北、东部及塔斯马尼亚州外。其四个亚种各有独特的分布范围,且能相互杂交。

Species Profile

IOC World Bird List

Australian Ringneck

Barnardius zonarius· Parrots, Rosellas, Lorikeets, Budgerigar

32-36 cm. A widespread complex of interbreeding forms; expect to see birds with intermediate features in regions near the boundaries between races. Pairs, parties; usually near water; feeds on ground and in foliage on seeds, blossoms of eucalypts, acacias, mistletoes, eremophilas, grevilleas. Flies strongly with strident calls, head raised, with marked undulations and exaggerated, deep wingstrokes.

1. Race zonarius, Port Lincoln Parrot or Ringneck.

Robust, dark green parrot with blackish head, yellow rear collar and yellow breast. Immature: has browner head, imm. female shows pale wingstripe in flight.

2. Race semitorquatus, Twenty-eight Parrot.

Like nominate race but larger, darker; underparts green; small red mark above bill.

3. Race barnardi Eastern or Mallee Ringneck.

Brilliant blue-green head/body and 'shoulders' contrast with dark blue-grey mantle, especially in flight. Note red forehead, yellow rear collar, orange-yellow breast patch. Female: duller; back grey-green. Immature: brownish above. Eastern-Port Lincoln hybrids in Flinders Ras. (SA) have brownish heads, green backs.

4. Race macgillivrayi Cloncurry Ringneck.

As for Eastern but smaller, paler blue-green upperparts; more yellow in underparts; lacks red in forehead.

Other name
Ringneck Parrot.
Breeding
Aug.-Dec. in s. Aust.; July-Sept. in n.; Cloncurry Parrot (race macgillivrayi) Feb.-June.
Nest
in tree hollow.
Eggs
4-7; white, rounded.
Voice
strident, ringing 'put-kleepit-kleepit'; rapid, 'kling-kling-kling-kling', like striking silvery anvil. Alarm note: sharp 'vatch!'.
Habitat
forests, woodlands; River Red Gums on watercourses; inland mallee, mulga, desert-oak, spinifex, farmland, roadsides, orchards, parks, gardens.
Range & Status
n. and w. from Eyre Pen.-Flinders Ras. (SA), n. to L. Woods (NT), e. to NT-Q border; w. to semi-arid se. Kimberley (WA); extends into w. deserts in good seasons, avoids the higher-rainfall sw. Common. Sedentary with rainfall-induced movements.
Voice
distinct triple-note 'twenty-eight'.
Habitat
forests and woodlands, farmland, roadsides, gardens.
Range & Status
higher rainfall areas of s. WA. Common. Sedentary with local movements.
Voice
ringing 'kling-kling-kling' or 'put-kleep-put-kleep-put-kleep'.
Habitat
edges, clearings in mallee, eucalypt woodland, cypress pine, mulga, casuarina, River Red Gums on watercourses, farmland, stubbles, gardens.
Range & Status
e. inland Aust. from c. Port Augusta (SA), n. through Flinders Ras.-L. Eyre Basin to Windorah-Winton (Q), e. to Blackall-Goondiwindi (Q); Moree-Cowra-Temora (NSW); s. to Kerang-Little Desert-Edenhope (Vic.); Naracoorte-Kingston (SA) but not Mt Lofty Ras. Common. Sedentary.
Habitat
mostly in eucalypts along watercourses in dry, stony, hill country.
Range & Status
Cloncurry region (nw. Q) from Boulia-Kynuna n. to Gregory Downs, w. to upper Nicholson R. (NT).
Distribution key to races
1. Barnardius zonarius zonarius 2. Barnardius zonarius semitorquatus 3. Barnardius zonarius barnardi 4. Barnardius zonarius macgillivrayi