
Double-barred Finch
OccasionalGBIF 12.1·Dongniao Rarity Index8.62
(英文名:Double-barred Finch,学名:Stizoptera bichenovii),是雀形目梅花雀科 Stizoptera 属的鸟类。因其脸部围绕的暗色羽毛环而得名。这小型鸟类,体长约10至11厘米,重7至12克,分布于澳大利亚北部和东部的干草原、热带低地草地和灌木丛地带。
Double-barred Finch
10-11 cm. Face/underparts white, two thin black bars across lower throat and breast; rump white; tail black. Race annulosa: rump black. Immature: duller; plain fawn below, bars indistinct. Pairs, flocks: forages in seeding grasses. Retreats in bouncing flight to cover.
- Other names
- Banded or Black-ringed Finch.
- Similar Species
- Banded Whiteface, White-fronted Chat.
- Voice
- high-pitched, 'tiaat, tiaat'.
- Habitat
- vegetation on watercourses; near water in grassy scrublands/woodlands; farmland, crops, canefields, roadsides, golf courses, plantations, parks, gardens.
- Breeding
- July-Dec. in se. Aust.; Feb.-May in n.
- Nest
- scruffy bottle-shaped, of dry grass; lined with plant down, feathers; 1-5 m in pandanus, tall grass, shrub; stump, fence-post; old nest of finch, babbler; near active wasp nest; under verandahs, in gardens.
- Eggs
- 4-5 (6); white, oval.
- Range & Status
- n. and e. Aust., coastal islands. Race annulosa: from Kimberley (WA) e. through Top End (NT) to Groote Eylandt, s. to Pine Ck. Nominate race: s. and e. from c. Katherine (NT), along Gulf to n. and e. Q, s. to Sydney area-Blue Mts (NSW), s. coastally to c. Bermagui. Inland to Mt Isa-Longreach-Hebel (Q); Walgett-Cobar-Mt Hope (NSW); s. to s. NSW tablelands-Albury; ACT; casual far e., ne. Vic. Common. Nomadic.
- Distribution key to races
- 1. Taeniopygia bichenovii annulosa 2. Taeniopygia bichenovii bichenovii






