Australian Pipit

Australian Pipit

OccasionalGBIF 12.3·Dongniao Rarity Index8.58

Anthus australis· 鹡鸰科· Passeriformes

英文名:Australian Pipit(学名:Anthus australis),是雀形目鹡鸰科鹨属的鸟类。体型较小,主要分布在澳大利亚和新几内亚东部的开阔地带,如草甸、农田等。羽毛呈淡褐色,胸部和背部有深色条纹,尾巴较长,飞行时可见明显的白色边缘。

Species Profile

IOC World Bird List

Australian Pipit

Anthus australis· Wagtails and Pipits

16-19 cm. Slender, pale brown 'groundlark': wags longish white-edged tail up/down. Note slender pinkish brown bill; fawn-white eyebrow; fine black streak down side of whitish throat joins fine dark breast-streaks; long, pinkish brown legs. Immature: buffer, more finely marked. Singles, pairs: walks/runs easily, perches on fences, rocks, stumps. Flight fluttering, head raised, tail folded, or depressed and spread; white edges prominent. Courting male, in flight, repeatedly swings up with wings quivering, tail elevated; at each swing, utters high, quavering 'tzweeer'.

Other name
Groundlark; Richard's Pipit.
Similar Species
Eurasian Skylark, Horsfield's Bushlark, Rufous Songlark.
Voice
brisk, splintered 'pith!'; trilled, drawn-out 'tzweeer'.
Habitat
grasslands, crops, pastures; roadsides, alpine meadows, open woodlands, coastal dunes, paddocks, golf courses.
Breeding
Aug.-Dec.
Nest
deep cup of grasses; in shelter of tussock, stone.
Eggs
3-4; grey, buff-white, finely freckled grey, slate-brown.
Range & Status
Aust. and Tas. Common; widespread. Sedentary. Also e. Europe, Africa to Asia, Indonesia, PNG, NZ, sub-Antarctic islands.
Distribution key to races
1. Anthus australis rogersi 2. Anthus australis australis 3. Anthus australis bistriatus 4. Anthus australis bilbali