White Wagtail

White Wagtail

CommonGBIF 0.8·Dongniao Rarity Index1.72

Motacilla alba· 鹡鸰科· Passeriformes

英文名:White Wagtail(学名:Motacilla alba),是雀形目鹡鸰科鹡鸰属的小型鸟类。俗名: 白颤儿、白面鸟、白颊鹡鸰、眼纹鹡鸰,广泛分布于欧洲、亚洲和北非部分地区。在欧洲、亚洲帕拉尔地区及美国阿拉斯加西部繁殖,而在较温和地带如西欧和地中海地区为留鸟,其余地区则迁徙至非洲、中东、印度和东南亚过冬。白鹡鸰栖息于多种开阔环境,如草地、湿地、停车场和草坪,偏好裸露区域觅食,且已适应城市环境。该物种在爱尔兰和英国以暗色亚种为主,称为‘水鹡鸰’或‘黑背鹡鸰’。全球共有9至11个亚种。

Species Profile

IOC World Bird List

White Wagtail

Motacilla alba· Wagtails and Pipits

16-20 cm. Several races of this widespread Eurasian wagtail reach Aust. as vagrants. Only males in breeding plumage are identifiable as to races. Race ocularis: forehead/face/underparts white; crown/nape/line from bill through eye, throat and 'bib', black; back/scapulars grey; rump darker; large white patch on shoulder; flight-feathers/tail black with white edges; legs black. Race leucopsis: no black eyeline; throat white above black bib; back black. Race baicalensis: black eyeline faint or absent; back grey; much less white in wing; wing coverts/flight-feathers black with strong white margins in netted pattern. Race lugens (Black-backed Wagtail): Very like race leucopsis, but has white chin, black scapulars, black line from bill through eye to nape and black throat joining large black bib; underparts and flanks white. In flight, wing largely white, with black shoulders and outer wingtips, contrasting black back and white-edged black tail.

upperparts greyer; less white in wing; blackish wing coverts have white edges in netted pattern; thin U-shaped black breastband; flanks grey. Immature: duller; upperparts mottled brownish; face and throat washed yellowish; wing coverts greyish black, tipped white, forming two pale bands across wing. Smutty patch on breast or deep U-shaped black band. Walks with head bobbing back and forward, tail jerking. Flight strongly undulating, showing blackish wings with double white wingbar, grey rump, white-edged black tail.

Other name
Black-backed Wagtail.
Similar Species
White-winged Triller, male; White-fronted Chat.
Voice
harsh, distinctive 'tzchissick'.
Habitat
stubble fields, freshwater wetlands, sewage ponds, wharves, lawns, house roofs and gutters.
Range & Status
breeds from Britain to e. Asia, Japan, Alaska, Greenland. Migrates to Africa, s. and se. Asia, Borneo, Philippines. Scarce visitor to coastal Aust., summer and winter.
Distribution key to races
1. Motacilla alba ocularis 2. Motacilla alba leucopsis 3. Motacilla alba baicalensis 4. Motacilla alba lugens