Flame Robin

Flame Robin

OccasionalGBIF 23.7·Dongniao Rarity Index9.09

Petroica phoenicea· 鸲鹟科· Passeriformes

Flame Robin (Petroica phoenicea) 火红鸲鹟,是雀形目鸲鹟科岩鸲鹟属的鸟类。广泛分布在塔斯马尼亚岛及澳大利亚东南部。雄鸟上体铁灰色,胸前有一抹白色,腹部呈现明亮的橙红色,雌鸟则呈淡褐色调。本物种是澳大利亚高海拔地区常见的居民,亦在塔斯马尼亚普遍可见。

Species Profile

IOC World Bird List

Flame Robin

Petroica phoenicea· Australasian Robins

12.5-14 cm. Male: differs from male Scarlet Robin in dark grey upperparts with small white mark over bill; flame-red underparts start at throat. Female: pale brown above, small white mark over bill; buff-white broken-arrow wingmark; breast buff-brown; outer tail feathers white. Immature: like female; some are washed yellow-orange on breast. Pairs in spring-summer; open companies in autumn-winter; perches upright on thistles, stumps, fence-posts; bright males conspicuous; roosts communally in thickets, orchards.

Similar Species
Scarlet Robin, female: large white forehead patch; breast pale red.
Voice
high-pitched, lilting 'you may come, if you will, to the sea'. 'Brown birds': brief 'peep'.
Habitat
summer: forests, woodlands, scrubs, from sea level to c. 1800 m. Autumn-winter: open woodlands, plains, paddocks, golf courses, orchards, parks.
Breeding
Aug.-Jan.
Nest
bulky rough cup of bark, grass, spiders' web, moss, lichen or hanging bark strips; lined with fur, hair, plant down; in tree cavity, often charred; broken tree fork to 20 m; behind bark, overhung bank, rock fissure, upturned roots, woodpile, shed, mineshaft.
Eggs
3-4; green-white; freckled, spotted yellow-chestnut, lilac, in zone.
Range & Status
se. Aust. and Tas.: breeds timbered foothills to high country of Gt Divide, from n. NSW tablelands to Vic., islands of Bass Strait, Tas., possibly se. SA. Widespread autumn-winter dispersal, w. to Kangaroo I. (SA), n. to Balranald-Hay (NSW); Chinchilla (Q). Sedentary in high country n. of Blue Mts (NSW). Some Tas. birds annually migrate across Bass Strait. Sedentary, dispersive, migratory.