Budgerigar

Budgerigar

OccasionalGBIF 21.2·Dongniao Rarity Index8.80

Melopsittacus undulatus· 鹦鹉科· Psittaciformes

英文名:Budgerigar(学名:Melopsittacus undulatus),是鹦形目鹦鹉科的鸟类。17–20厘米。鲜绿色,额和喉黄色;上体密布横斑;雄鸟蜡膜蓝色,非繁殖雌鸟较浅,繁殖雌鸟褐色。未成年鸟:色较暗淡;额具横斑。结小群或大群:在草地取食,受惊时喋喋鸣叫飞起。飞行迅速,可见黄色翼斑;有时数千只结成波浪状大群飞行。炎热时在枝叶间休息;晨昏饮水;常与 Cockatiels、Zebra Finches 混群。

Species Profile

IOC World Bird List

Budgerigar

Melopsittacus undulatus· Parrots, Rosellas, Lorikeets, Budgerigar

17-20 cm. Bright green with yellow forehead/throat; upperparts closely barred; cere blue in male, paler in Non-breeding female, brown in breeding female. Immature: duller; forehead barred. Parties, flocks: feeds in grass, flushes chattering. Flight swift, showing yellow wingbar; at times flies in undulating hordes of many thousands. Rests in foliage during heat; drinks morning and afternoon; often with Cockatiels, Zebra Finches.

Voice
musical chirrup; zizzing chatter; rasping scolds.
Habitat
grasslands, spinifex, pastoral country, saltbush, mallee, mulga; eucalypts on watercourses, freshwater lakes; crops, roadsides.
Breeding
March-Sept., or after rain, in n.; Aug.-Jan. in s.; often many pairs in same hollow tree.
Nest
in hollow limb, stump, fence post.
Eggs
4-6+; white, rounded.
Range & Status
inland, more arid Aust.: spring-summer movements (or in drought) to breed in sub-coastal s. Aust. In good seasons extends to sub-coastal n. Aust. (except C. York Pen.). In drought retreats to e., s. and w. coastal areas, Top End (NT). Abundant; highly nomadic.