Sahul Sunbird

Sahul Sunbird

OccasionalGBIF 8.0·Dongniao Rarity Index7.82

Cinnyris frenatus· 太阳鸟科· Passeriformes

(英文名:Sahul Sunbird,学名:Cinnyris frenatus),是雀形目太阳鸟科双领花蜜鸟属的鸟类。但因其独特的羽毛色彩和遗传差异而被确认为独立物种。分布自印尼苏拉威西岛东至新几内亚及所罗门群岛,亦见于澳大利亚东北部。雄鸟拥有醒目的蓝色喉部,雌鸟喉部黄色,两者背部均为橄榄色,腹部黄色,尾羽边缘白色。在城市中亦常见,其鸣声熟悉。

Species Profile

IOC World Bird List

Sahul Sunbird

Cinnyris frenatus· Sunbirds

11-12 cm. Male: note long curved bill; throat/upperbreast burnished blue-black; slight yellow eyebrow and whisker-streak; upperparts olive-green; underparts yellow; tail black with whitish corners. Female: eyebrow, whole throat/breast lemon-yellow. Immature: like female; young males develop dark 'bib' from centre. Singles, pairs, temporary groups: assertive; flits about blossoms, hovers to feed; takes spiders, dismembering them while hovering at web. Direct flight swift, darting; mixes with smaller honeyeaters. Groups gather in animated display, uttering brisk calls. Tame; nests about houses/tropical gardens.

Other name
Yellow-bellied or Yellow-breasted Sunbird.
Voice
splintered squeaky notes, staccato in display; loud, rising, canary-like 'tweeet'; brisk twittering song.
Habitat
margins of rainforest; vegetation on watercourses; coastal scrubs, paperbarks, mangroves, lantana thickets, agricultural areas, streets, orchards, gardens.
Breeding
Oct.-March; most months.
Nest
beautiful, pendulous, 30-60 cm long; with hooded side entrance; of bark, grass, leaves, spiders' web, incl. web-debris; lined with plant down, feathers; suspended from sapling, vine, low branch, sometimes over water; houses, sheds, verandahs, etc.
Eggs
1-2 (3); grey-green, mottled brownish, in zone at large end. Parasitised by Gould's Bronze-Cuckoo.
Range & Status
coastal n. Q and many coastal islands: from C. York s. to near Normanton on w. coast and to c. Bundaberg on e. coast. Vagrant further s. as far as Maitland (ne. NSW). Common. Sedentary. Also Solomon Is., PNG, to parts of Indonesia, se. Asia, se. China.
Distribution key to races
1. Cinnyris jugularis frenatus