Pacific Golden Plover

Pacific Golden Plover

CommonGBIF 7.0·Dongniao Rarity Index5.34

Pluvialis fulva· 鸻科· Charadriiformes

Pacific Golden Plover(学名:Pluvialis fulva),是鸻形目鸻科金鸻属的鸟类。又称:金斑鸻鸻、太平洋金斑鸻,繁殖于北极圈内的西伯利亚和阿拉斯加。金斑鸻以其独特的金黄色斑点和优雅的身形著称,成鸟在繁殖季节腹部和脸部呈黑色,两侧有白色的纵纹,头部和背部布满金黄色斑点。该鸟种广泛分布于亚洲、澳大利亚、新西兰、太平洋岛屿等地。

Species Profile

IOC World Bird List

Pacific Golden Plover

Pluvialis fulva· Plovers, Lapwings, Dotterels

23-26 cm; span 60-72 cm. Smallest and most delicately built golden plover, but stands more upright, on proportionately longer legs than American or Eurasian Golden Plovers; wingtips extend just beyond tail tip.Non-breeding: pale buff forehead and face with distinct whitish to yellow-buff eyebrow; ear-coverts and upperparts brownish; yellow-buff spanglings on brown plumage of crown, back, wings and tail; breast buff-white with/without gold or white spangles; belly and undertail-coverts whitish. Juvenile: like Non-breeding adult; eyebrow more yellowish buff; crown and upperparts streaked and mottled brown, and plentifully spangled yellow; breast buff, mottled brown; flanks lightly barred brownish; underparts whitish. Breeding Plumage: face and breast black with narrow white border extending down flanks; belly and undertail-coverts white, or white, blotched black. Newly-arrived and soon-to-depart birds in moult are often patchy black below. Singles, small parties, occasional large open companies. In flight (Non-breeding), dusky grey-brown underwing; toes extend beyond tail tip. The brown, gold-speckled upperparts show indistinct pale wingbar and white shafts on primaries.

Other name
Eastern or Lesser Golden Plover.
Similar Species
American and Eurasian Golden Plovers. Grey Plover, juv. and Non-breeding. Oriental Plover: plainer, no spangling or wingbar; eyebrow and legs longer; note habitat.
Voice
a musical 'too-weet'; whistling 'tlooi'; rough scratchy 'kree kree kree'.
Habitat
estuaries, mudflats, saltmarshes, mangroves; rocky reefs and stranded seaweed on ocean shores; margins of shallow open inland swamps; sewage ponds, short-grass paddocks, sports-grounds, airfields, ploughed land.
Range & Status
breeds ne. Siberia and w. Alaska; regular common widespread summer migrant (Aug.-April) to PNG, Aust. and islands, incl. Norfolk and Lord Howe Is; also NZ. Mostly coastal, but many inland records; some overwinter coastally, especially in Q.