Orange-bellied Parrot

Orange-bellied Parrot

LegendaryGBIF 97.3·Dongniao Rarity Index9.72

Neophema chrysogaster· 长尾鹦鹉科· Psittaciformes

Orange-bellied Parrot(学名:Neophema chrysogaster),是鹦形目长尾鹦鹉科橙腹鹦鹉属的鸟类。又名: 黄腹长尾鹦鹉,是澳大利亚特有的小型鹦鹉。其最显著的外部特征是亮绿色的上半身,黄色下腹中央带有橙色斑块,以及两眼间细长的蓝线。这种鹦鹉在塔斯曼尼亚西南部繁殖,冬季迁徙至澳大利亚东南部沿海地区,全球仅存数量100只左右。

Species Profile

IOC World Bird List

Orange-bellied Parrot

Neophema chrysogaster· Parrots, Rosellas, Lorikeets, Budgerigar

20-22 cm. Male: robust, rich green grass parrot; orange belly patch not always visible. Mid-blue forehead band stops at eye; 'mask' yellow-green; bright blue around bend of wing; tail dark blue-green, outer feathers yellow. Female: duller, with less blue; green wash on breast; usually no orange on belly. Immature: duller; pale wingbar. Parties, small flocks: feeds on ground, perches on low shrubs; sometimes with Blue-winged Parrots. Wary; dashes skywards, calling; looks dark, sturdy; travels far, flies high.

Similar Species
Blue-winged, Elegant Parrots.
Voice
contact call, single 'dzit' every 2-3 sec.; when flushed, distinctive buzzing, metallic, explosive 'ziziziziziziziziz'.
Habitat
in sw. Tas., button-grass; sedges on wet peat plains; breeds in eucalypt woodland on margins of coastal plains. On mainland dispersal favours small islands, peninsulas in coastal areas; with saltmarsh plants; coastal pastures, golf courses; crops of millet and sunflowers; dunes, beaches.
Breeding
Nov.-Dec.
Nest
in tree hollow.
Eggs
4-6; white, rounded.
Range & Status
breeds sw. Tas.: migrates n. in March-April via King I. to coastal s. Vic.-se. SA; e. to Jack Smiths Lake (Vic.), w. to Yorke Pen. (SA), casual n. to Sydney (NSW). Returns Tas. mid-Oct. Rare, local: total wild population c. 50 birds. Critically endangered.