Australian Pratincole

Australian Pratincole

UncommonGBIF 36.3·Dongniao Rarity Index8.84

Stiltia isabella· 燕鸻科· Passeriformes

英文名:Australian Pratincole(学名:Stiltia isabella),是雀形目燕鸻科的鸟类。22–24厘米;翼展50–60厘米。纤细、优雅、站姿挺拔的沙橄榄色涉禽,具极长、窄而尖的黑色翅;胁部具深栗色和黑色斑块。繁殖羽:注意短而弯曲、端部红色的黑色嘴;腿长,灰色,暗红色或褐色。非繁殖羽:色暗,嘴大部黑色;喉部具黑色点斑;胁部斑块较小。未成年鸟:较褐,初级飞羽黑色部分较短;上体羽毛具沙色羽缘。单只至开阔的小群见于内陆道路旁。长腿善奔跑;追捕昆虫;跳跃、急转;接近时点头,身体后部上下摇晃。飞行迅速,如燕鸥般,翅极细长、后掠、端部黑色:注意翼下黑色、胁部栗色、下体白色;长腿明显伸出于短的、白色而中央黑色的尾外。

Species Profile

IOC World Bird List

Australian Pratincole

Stiltia isabella· Coursers, Pratincoles

22-24 cm; span 50-60 cm. Slim, graceful, upstanding sandy-olive wader with extremely long, narrow, pointed black wings; deep chestnut and black patch on flanks. Breeding Plumage: note short, arched, red-tipped black bill; legs long, grey, dull reddish or brown. Non-breeding: duller, bill mostly blackish; blackish spotting on throat; smaller flank marks. Immature: browner with shorter black primaries; sandy fringes to feathers of upperparts. Singles to open companies beside outback roads. Runs easily on long legs; pursues insects;leaps, swerves; on approach, bobs head, rocks rear of body up and down. Flight swift and tern-like on very slender, swept, black-tipped wings: note black underwings, chestnut flanks, white underparts; long legs protrude noticeably beyond the short, white, black-centred tail.

Similar Species
Oriental Pratincole: dark-rimmed cream throat patch, reddish tan wing linings; white, black-forked tail.
Habitat
vicinity of water on inland plains to coastal floodplains; stony ground with sparse low shrubs; claypans; bare margins of swamps; stock tanks, stock routes, airfields.
Voice
sweet 'weetweet' or shrill, tern-like 'quirree-peet'.
Breeding
in loose colonies mostly Sept.-Dec., but any month after suitable rain.
Nest
bare patch, ringed with small stones, plant material, dung pellets.
Eggs
2; pale stone to creamy white, spotted and blotched grey, brown, black.
Range & Status
n. and inland e. Aust., from about Eighty Mile Beach (WA) to Rockhampton (Q), s. to coastal SA; casual in inland WA and Nullarbor Plain. Breeds mostly s. of Tropic, migrates n. in autumn-winter to n. Aust.; Torres Strait, PNG, Indonesia, Borneo. Vagrant NZ.