Hooded Robin

Hooded Robin

UncommonGBIF 26.9·Dongniao Rarity Index9.16

Melanodryas cucullata· 鸲鹟科· Passeriformes

Hooded Robin(学名:Melanodryas cucullata),是雀形目鸲鹟科黑鸲鹟属的鸟类。雄鸟以醒目的黑白相间羽毛著称,头部全黑,雌鸟则呈现灰褐色。广泛分布于澳大利亚内陆干旱地区,但在塔斯马尼亚州和澳大利亚北部部分地区未见踪迹。

Species Profile

IOC World Bird List

Hooded Robin

Melanodryas cucullata· Australasian Robins

14-17 cm. N. birds smaller. Male: bold black hood points down white breast; note white shoulder/wingbar; black tail, with prominent white side panels. Female: grey-brown where male black, grey-white below, some buffish; white wingbar/tail panels. Immature: like shadowy adults. Pairs, family groups: shy; sits watchfully on dead branches, stumps; flies to take prey on ground. Flight strongly undulating, note white wingbar, prominent hour-glass tail pattern.

Similar Species
White-winged Triller, male: throat/underparts wholly white. Pied Honeyeater, male: bill blue-grey, arched; blue-grey eye wattle; more white on shoulder; pale rump.
Voice
quiet, male's song prominent before dawn: clear 'whee yew, whee yew yew'.
Habitat
drier eucalypt forests, woodlands, scrubs; with fallen logs, debris; mallee, casuarinas, cypress pine, mulga; cleared paddocks with stumps/dead trees or regrowth; banksia-dominated coastal scrubs.
Breeding
July-Dec. Communally: three or more may attend nest.
Nest
open cup of bark strips, rootlets, grass, spiders' web; on stump, cavity in broken trunk, horizontal fork/branch, stunted eucalypt, on or near dead wood, 1-6 m high.
Eggs
2-3; apple-green/pale olive, faint red-brown tint on large end, or clouded rich brown.
Range & Status
drier woodland/forest habitats in mainland Aust., except C. York Pen., driest deserts, wetter coastal areas. Declining in settled areas. Adults sedentary; young dispersive.
Distribution key to races
1. Melanodryas cucullata melvillensis 2. Melanodryas cucullata picata 3. Melanodryas cucullata cucullata 4. Melanodryas cucullata westralensis