Striated Heron

Striated Heron

CommonGBIF 5.1·Dongniao Rarity Index4.57

Butorides striata· 鹭科· Pelecaniformes

Striated Heron(学名:Butorides striata),是鹈形目鹭科绿鹭属的鸟类。俗名: 绿蓑鹭、鹭鸶、打鱼郎,小型鹭科鸟类,约44厘米高,以其蓝灰色背部、白色下体和黑色顶冠为显著特征。广泛分布于旧世界热带地区,包括非洲西部至日本和澳大利亚,以及南美洲和加勒比海地区。

Species Profile

IOC World Bird List

Striated Heron

Butorides striata· Herons, Bitterns

43-51 cm; span c. 70 cm. Dumpy little heron with large head and bill, black cap extends down nape in drooped crest: note black and white marks down centre of foreneck. Bill grey, yellowish below; short legs and feet dull yellow, orange when breeding. Plumage variable: dark grey above, paler or buffish below, to red-brown above and pink-brown or buff below (mostly Pilbara-Onslow region (WA), but varying with colour of local soil). Juvenile: upperparts dark grey-brown; wing-feathers with buffish white flecks; underparts streaked. Hunts furtively on exposed mud; stalks fish or crabs in stealthy crouch; may deliberately drop leaf, fruit, etc. as bait; plunges from perches. Disturbed in trees, freezes bittern-like, bill skywards. Tame around boat areas. Flies low, with quick beats of rounded wings, neck folded; yellow feet protrude from stubby tail.

Other name
Mangrove Heron.
Similar Species
Nankeen Night Heron; Little Bittern.
Voice
sneeze-like 'kew!', 'tch-aah', startled, scratchy 'kew, kew, chit, chit, kew', like Swamphen; explosive 'hoo!'.
Habitat
mangroves, tidal waterways, mudflats near same; exposed reefs, jetties, piles, anchored boats, sea-walls. In n. Aust., floodplain wetlands, swamp woodlands; freshwater lakes.
Breeding
Sept.-March.
Nest
flimsy platform of sticks in horizontal fork, usually of mangrove; 3-9 m high.
Eggs
2-4; blue, green chalky or mud-stained.
Range & Status
suitable habitat in coastal n. and e. Aust., from Shark Bay (WA), casual s. to far e. Vic; occasionally well inland. Sedentary. Also widespread Americas, Afro-Asia, PNG, Polynesia.
Distribution key to races
1. Butorides striata macrorhyncha 2. Butorides striata stagnatilis