
Northern Shriketit
英文名:Northern Shriketit(学名:Falcunculus whitei),是雀形目鵙雀鹟科的鸟类。包括近期拆分的三个物种;东鵙雀鹟 Falcunculus frontatus、北鵙雀鹟 Falcunculus whitei、西鵙雀鹟 Falcunculus leucogaster 15–19厘米。东鵙雀鹟 醒目的黑白相间头部/羽冠与黄色胸部绝不易错认。雄鸟喉部黑色,雌鸟橄榄绿色。幼鸟:上体较偏褐色;喉/胸部近白。北鵙雀鹟(澳大利亚西北部):同上,但体型更小;翅膀/尾部微染黄色;腰部黄绿色;下体更鲜亮黄色。西鵙雀鹟(西澳大利亚南部):同上,但白色腹部将黄色胸部与尾下覆羽隔开;翅膀/尾部微染黄绿色。成对或家族小群:常因叫声或用强健带钩的喙大力撕扯松散树皮寻找昆虫而被发现。啄开虫瘿、种子壳,用脚踩住撕碎硬壳昆虫。飞行迅速,在树木间俯冲穿梭。
Northern Shriketit
Includes three recently separated species; Eastern Shriketit Falcunculus frontatus Northern Shrike-tit Falcunculus whitei Western Shrike-tit Falcunculus leucogaster
15-19 cm. Eastern Shriketit Bold black-and-white head/crest and yellow breast unmistakeable. Male, black throat, female olive-green. Immature: browner above; throat/breast whitish. Northern Shrike-tit (nw. Aust.): as above except smaller; wings/tail washed yellow; rump yellow-green; underparts brighter yellow. Western Shrike-tit (s. WA): as above except white abdomen separates yellow breast and undertail-coverts; wings/tail washed yellow-green. Pairs, family parties: often noticed by calls or vigorous tearing of loose bark with strong, hooked bill in search of insects. Opens leaf-galls, seed-cases, dismembers hard-shelled insects held under foot. Flight swift, swooping between trees.
- Similar Species
- Golden Whistler.
- Voice
- slow, sad, descending whistle 'peeer, peeer'; call of race whitei described to rise after first descending (Rix, 1970); distinctive chuckle or stutter, 'knock-at-the-door'. Clear, animated song includes mimicry.
- Habitat
- rainforests, eucalypt forests/woodlands; in inland se. Aust., river red gums on watercourses, especially saplings, young trees; also acacias, coastal tea-tree, banksia or cypress pine scrubs; golf courses, orchards, parks, gardens.
- Breeding
- Sept.-Jan.; cooperatively, with 'helpers'.
- Nest
- deep cup of bark fibre, spiders' web; decorated with lichen, lined with grass; built around vertical stems in eucalypt foliage 5-25 m high; twigs, leaves, buds nipped off above nest.
- Eggs
- 2-3; grey-white, dotted, spotted brown, slate-grey, black.
- Range & Status
- Eastern Shriketit: e. and se. Aust.: highlands of ne. Q; se. Aust., from c. Rockhampton to Mt Lofty Ras.-Fleurieu Pen. (SA) (where isolated). Mostly on and coastward of Divide; inland to Charleville (Q); Darling R. (NSW). Common. Sedentary. Northern Shrike-tit: Top End (NT); records e. of Arnhem Land escarpment and s. to Borroloola w. through Willaroo-Timber Ck (NT) to Beverley Springs, Kimberley (WA). Mostly sedentary. Western Shrike-tit: sw. WA, from c. Geraldton e. to c. Norseman. Uncommon.
- Distribution key to species
- Falcunculus whitei






