
Brown Falcon
Brown Falcon(学名:Falco berigora),是隼形目隼科隼属的鸟类。中至大型的猎鹰,广泛分布于澳大利亚及其周边地区,包括新几内亚东南部和新不列颠岛。其头部较大,羽毛颜色变化多样,从深巧克力色到红褐色乃至浅褐色。以长腿和相对较小的脚为显著特征。
Brown Falcon
40-50 cm; span to 1.2 m. Female larger. Sits upright on dead trees, fence-posts, telephone poles or wires on long, skinny, greyish legs. Plumage ranges from dark, nearly uniform sooty brown in juveniles to light red-brown above, whitish below in old adults. Note four constant features: (1) double 'teardrop', enclosing pale cheek patch; (2) copious red-buff barring and scattered buff spots on flight and tail feathers; (3) somewhat glossy undersides of flightfeathers look markedly paler than wing linings; (4) in all plumages, always has red-brown to dark brown 'trousers', even when these are isolated from otherwise whitish breast and underparts. Cere, eye-ring and legs usually greyish, but some grey-crowned, pale morph birds have bright yellow cere, orbit and legs. Juvenile: yellow-brown wash on forehead, throat, rear part-collar and breast; irregular brown blotches below; upperparts with buff nape-streaks; buff tips to flight feathers. Singles, pairs, companies: perches upright, big-headed, narrow-shouldered on dead trees, posts, phone wires. Hovers clumsily: makes sloping glides to seize prey on ground; hunts on foot. Usually flies slowly, with deep, 'rowing' beats of broad, bluntly tapered gull-wings; soars on strongly upswept wings, tail fanned. Can fly fast on backswept wings, but lacks shallow flicker of typical falcon. Display noisy: dives spectacularly, dashes, cackling, about sky; wings in stiff V, body swinging.
- Similar Species
- Black Falcon; Peregrine, juv.; Brown Goshawk.
- Voice
- noisy: screeches, hoarse chuckles, rattles and high-pitched cacklings, like laying hen.
- Habitat
- open woodlands, plains, gibber deserts, alpine meadows, forest clearings, farmlands, croplands, roadsides, coastal dunes.
- Breeding
- April-Oct., n. Aust.; Aug.-Nov., s. Aust.
- Nest
- may renovate nest of other raptor, or corvid; tree hollow.
- Eggs
- 2-3; buff-white, heavily mottled red-brown.
- Range & Status
- Aust., Tas. and offshore islands. Common. Sedentary; nomadic; irruptive. Also PNG.






