Whiskered Tern

Whiskered Tern

CommonGBIF 5.5·Dongniao Rarity Index5.76

Chlidonias hybrida· 鸥科· Charadriiformes

英文名:Whiskered Tern(学名:Chlidonias hybrida),是鸻形目鸥科浮鸥属的鸟类。小型鸥科浮鸥属鸟类。繁殖期成鸟具有独特的深灰烟熏色身体与对比鲜明的白颊,如同宽大的白色‘胡须’。全球分布广泛,从欧洲、亚洲到非洲和澳大利亚均有其踪迹。

Species Profile

IOC World Bird List

Whiskered Tern

Chlidonias hybrida· Gulls, Terns

25-27 cm; span c. 70 cm. Largest marsh tern. Breeding Plumage: bill dark red; legs red; black cap pulled well down; cheeks white (hence 'whiskered'); upperparts pearl-grey; throat/breast silver-grey; underparts smutty black. Non-breeding: bill, legs black/dull red; plumage paler - forehead white; crown streaked black; black line through eye widens on rear crown; ear coverts white; slim pale rear collar; upperparts/rump/tail pale grey; underparts white. Juvenile: heavily mottled dark brown on mantle/shoulders. Immature: like Non-breeding, with darker shoulder patch, paler rump. Open companies work into wind, swooping and dipping but seldom plunge-diving over shallow wetlands, crops; often fly fast cross-country, like waders. Hawks for flying insects.

Similar Species
White-winged Black Tern, Non-breeding. Common Tern, Non-breeding.
Voice
grating 'kittitt' or 'ki-ik'.
Habitat
vegetated and open wetlands; brackish, saline lakes; saltfields, irrigated lands, sewage ponds; occasionally offshore.
Nest
small pile of floating vegetation, or on small island; in loose colony.
Eggs
2-3; glossy, pale stone; spotted, blotched grey, black.
Range & Status
summer breeding migrant to s. Aust. (Sept.-March); some overwinter: migrates in autumn-winter through n. Aust. to PNG, Indonesia, possibly Philippines. Vagrant Tas; NZ. Also Eurasia, Africa, Asia.