
Pheasant Coucal
英文名:Pheasant Coucal(学名:Centropus phasianinus),是雀形目杜鹃科的鸟类。50–70厘米。 雌鸟较大。尾长、腿短、行踪隐秘、似雉鸡的鸟。繁殖羽:嘴黑色;眼红色;头、颈、体羽黑色,羽干具光泽纵纹;翅和背栗色,具黑色、锈色和乳白色横斑或纵纹。非繁殖羽:嘴角质色;头、颈、体羽黄褐色;上体棕色,具较浅纵纹,斑纹丰富。未成年鸟:嘴和眼褐色;羽色更显淡黄褐。单只或成对:姿态怪异地停于多叶的幼树、围栏柱上;笨重地跑过道路、空地;以短翅笨拙飞行,跌落隐蔽处;攀上幼树,从树顶飞离。会取食其他鸟的卵、雏鸟;常遭其他鸟围攻。
Pheasant Coucal
50-70 cm.
Female larger. Long-tailed, short-legged, skulking, pheasant-like bird. Breeding Plumage: bill black; eye red; head/neck/body blackish, streaked by glossy feather shafts; wings and back chestnut, barred/streaked black, rusty and cream. Non-breeding: bill horn-coloured; head/neck/body yellow-buff; upperparts rufous, streaked paler, richly barred and patterned. Immature: bill and eye brown; plumage fawner. Singles, pairs: sits oddly in leafy saplings, fence posts; runs heavily across roads, clearings; flies clumsily on short wings, flops into cover; ascends saplings, flies from top. Takes eggs, nestlings; mobbed by other birds.
- Other name
- Cane Pheasant; Swamp Pheasant.
- Voice
- deep, hollow accelerating, descending 'coop-coop-coop-coop-coop-coop', like liquid glugging from bottle; quiet scolding.
- Habitat
- grassy, swampy flats, wet heathlands; rank growth in clearings, wasteland; scrub on watercourses, lantana thickets, brigalow, pandanus, mangrove-fringes, sugar cane, roadsides, gardens.
- Breeding
- Oct.-April. Builds own nest, incubates eggs, feeds young.
- Nest
- saucer-shaped, of grass lined with leaves, in grass clump, bush, pandanus, sugar cane; drawn together overhead, open each end; up to 2 m from ground.
- Eggs
- 3-5 (7); dirty white, chalky; stained brownish, scratched.
- Range & Status
- coastal nw., n. and e. Aust., from Pilbara and Kimberley (WA) to Top End (NT), Gulf coast (Q); n. and e. Q, inland to Mt Isa, Carnarvon Ras.-Mitchell-Warwick; e. NSW s. to near Ulladulla, inland to c. Narrabri. Common. Sedentary. Also PNG.
- Distribution key to races
- 1. Centropus phasianinus thierfelderi 2. Centropus phasianinus melanurus 3. Centropus phasianinus phasianinus






