Red-winged Parrot

Red-winged Parrot

OccasionalGBIF 17.5·Dongniao Rarity Index8.89

Aprosmictus erythropterus· 长尾鹦鹉科· Psittaciformes

英文名:Red-winged Parrot,(学名:Aprosmictus erythropterus),是鹦形目长尾鹦鹉科红翅鹦鹉属的鸟类。原生于澳大利亚和新几内亚的美丽鹦鹉。以鲜艳的红肩和绿色身体著称,雄鸟拥有黑色背部,雌鸟则颜色较为暗淡。这种鹦鹉广泛分布于多种生境,包括草地、草原、农田和林地。

Species Profile

IOC World Bird List

Red-winged Parrot

Aprosmictus erythropterus· Parrots, Rosellas, Lorikeets, Budgerigar

30-33 cm. Male: bright, 'fluorescent', green with scarlet shoulder; black mantle; blue lower back, tail green, square, tipped yellow. Female: pale green with scarlet band across wing; blue rump. Both sexes: bill scarlet or coral. Juvenile: like female but paler. Pairs, small flocks, mostly near water; feeds in foliage and blossoms; associates with rosellas, ringnecks. Wary; flies noisily to distant trees with erratic, lashing wingbeats.

Similar Species
Superb Parrot, female; King Parrot, female.
Voice
flight-call, rapid brassy 'ching-ching' or 'ching-ching-chink'; thin screeches.
Habitat
grassy woodlands, rainforest fringes, mangroves, timbered watercourses, mulga, brigalow, casuarina, native-cypress scrubs, crops.
Breeding
Aug.-Feb. in NSW; April-July in n.
Nest
in tree-hollow, usually near water.
Eggs
3-6; white.
Range & Status
e., ne. and n. Aust., from Pilbara (WA) to C. York Pen. (Q), s. nearly throughout Q, to e. inland NSW, far ne. SA. Common, nomadic, dispersive. Also s. PNG.