Galah

Galah

CommonGBIF 3.9·Dongniao Rarity Index7.46

Eolophus roseicapilla· 凤头鹦鹉科· Psittaciformes

Galah (Eolophus roseicapilla) 粉红凤头鹦鹉,是鹦形目凤头鹦鹉科粉红凤头鹦鹉属的鸟类。又名: 贾拉凤头鹦鹉,是澳洲分布最广的鹦鹉之一,以其独特的粉红色调闻名。体型中等,长约35厘米,重约270-350克,拥有灰色背部和粉红面部及胸部。常见于澳大利亚大陆,适应多种环境,包括农田、公园和城市绿地。

Species Profile

IOC World Bird List

Galah

Eolophus roseicapilla· Cockatoos, Corellas, Galah, Cockatiel

34-38 cm. Wings, back and tail pale grey, whiter on rump; low cap-like white or pale pink crest; neck/body pink to deep rose red. Male: eye dark brown; female: eye red. Nominate race roseicapilla has whitish crown and crest; deep red eye-ring; race roseicapilla, confined to WA, has pinker crest; pale grey eye-ring; whiter rump and tail. Immature: (both races) breast washed grey; eye-ring grey. Pairs to very large, noisy flocks: wingbeats 'change gear' after take-off; flight swift and tilting, often flies wildly, pink then grey. Feeds on ground and in low foliage of saltbush, shrubs and trees; a pest in grain, haystacks, domestic fruit or nut trees. Flocks gather at spilt grain on country roadsides, railyards, grain silos. Waters and roosts in noisy antic companies; in rain hangs upside down from wires with wings spread.

Voice
high-pitched, splintered 'chill chill'; harsher screeches.
Habitat
open country with suitable trees; watercourses, town parks, playing fields, beaches.
Breeding
July-Dec. in s. Aust.; Feb.-June in n. Aust.
Nest
in tree-hollow, living or dead; strips bark from a large area around entrance; adds green eucalypt leaves and twigs; occasionally hole in cliff.
Eggs
2-5; white, oval.
Range & Status
widespread on mainland Aust. in suitable habitat; absent only from driest deserts and denser forests. Range has expanded coastwards since European settlement: self-introduced and consolidating in Tas., via King I. Common to very abundant. Sedentary, with local foraging movements; young birds dispersive, nomadic.
Distribution key to races
1. Eolophus roseicapilla albiceps 2. Eolophus roseicapilla kuhli 3. Eolophus roseicapilla roseicapilla