Pied Stilt

Pied Stilt

CommonGBIF 7.6·Dongniao Rarity Index7.64

Himantopus leucocephalus· 反嘴鹬科· Charadriiformes

英文名:Pied Stilt(学名:Himantopus leucocephalus),是鸻形目反嘴鹬科长脚鹬属的大型黑白相间的鹬。分布广泛,从东南亚至澳大利亚与新西兰,栖息于多种湿地环境,包括淡水沼泽、盐滩和沿海盐沼。其显著特征为长而直的针状喙,粉色长腿,以及黑色后颈。

Species Profile

IOC World Bird List

Pied Stilt

Himantopus leucocephalus· Stilts, Avocets

33-38 cm. Aust. race of a widespread cosmopolitan species: adult's black nape and extremely long, slender pink legs are unmistakable. Immature: crown/nape washed blackish grey. Pairs, small parties, open companies of hundreds: often with Red-necked Avocets, but seldom in such huge, compact flocks as Banded Stilt. Wades in shallows, occasionally swims. In flight, wings black above and below; trailing pink legs nearly double length of body. Noisy and demonstrative near nest; bobs head, flutters overhead with trailing legs.

Other name
Pied or White-headed Stilt.
Similar Species
Banded Stilt, Non-breeding and imm.
Voice
repeated falsetto 'yap' or 'boo', mostly when nesting; imm. has thin whistle.
Habitat
fresh and brackish swamps; shallow river or lake margins; flooded claypans; dams, sewage ponds, commercial saltfields, saltmarsh, tidal estuaries, mudflats.
Breeding
mostly Aug.-Dec. in se. Aust., but almost any month after rain. Often in autumn-winter in tropics.
Nest
of water plants, weeds, often built up; in open colonies on low hummocks in water, among dead bushes, at times floating; or in depression on dry ground, with little lining.
Eggs
3-4; dark olive, blotched and spotted dark brown.
Range & Status
widespread in suitable habitat across mainland Aust. except waterless deserts, Nullarbor Plain. Scarce Kimberley region (WA) and parts of C. York Pen.(Q). Seasonally dispersive or nomadic, according to rainfall. Moves inland in response to autumn-winter rainfall; coastward into se. and sw. Aust. after winter-spring rains; casual Tas., especially in mainland drought. Casual Lord Howe I., Norfolk I. Also NG, NZ, N. America, Hawaii.