Crimson Rosella

Crimson Rosella

CommonGBIF 5.5·Dongniao Rarity Index7.43

Platycercus elegans· 长尾鹦鹉科· Psittaciformes

Flaveolus亚种, (英文名:Crimson Rosella,学名:Platycercus elegans),是鹦形目长尾鹦鹉科玫瑰鹦鹉属的鸟类。色彩斑斓的澳大利亚长尾鹦鹉,以其蓝颊斑块和多变的羽色闻名。广泛分布在澳大利亚东南部,从海岸到山脉森林,适应多种生境。在许多地区,已习惯人类环境,展现出温顺的一面。

Species Profile

IOC World Bird List

Crimson Rosella

Platycercus elegans· Parrots, Rosellas, Lorikeets, Budgerigar

The Crimson Rosella is now considered to include the Yellow Rosella and Adelaide Rosella. Within these three groups there are several races.

Crimson Rosella

1. Race elegans: 32-37 cm. Showy common parrot: crimson with blue cheeks, shoulders, tail; back mottled black. Juvenile: usually outnumber adults: golden-olive with patchy crimson forehead, throat, undertail-coverts; blue cheek patch, shoulder, blue-white tail edges; in flight, pale wingbar. Pairs, small flocks: feeds in foliage, cracking seed-capsules: tree ferns, etc., and on ground. Flight swooping, with flashing two-toned blue wings/tail; wingbeats often deep, exaggerated. Tame in parks, gardens, resorts.

2. Race nigrescens: Like race elegans, but smaller and darker. Juvenile: like adults, with greenish feathers to feathers of mantle. Range and Status:: mountains of ne. Q, from Atherton Tableland to Eungella NP.

3. Race melanopterus: Like race elegans. Range and Status: Kangaroo Is.

Yellow Rosella

4. Race flaveolus: 30-34 cm. Pale yellow: forehead red; cheeks and shoulder blue; mantle mottled black; tail blue with whitish margins; some have reddish wash on breast. Juvenile: washed olive-green; pale wingstripe in flight. Pairs, small flocks: feeds on ground; in foliage, blossoms of eucalypts, acacias; peppercorns; orchards, gardens. In flight, yellow plumage contrasts with pale/dark blue wingpatches.

Adelaide Rosella

5. Race fleurieuensis: 34-36 cm. Natural hybrid of Crimson/Yellow Rosellas: some are yellow with reddish forehead/breast; blue cheeks, shoulders and tail edges; others washed red on mantle, merging into yellow neck and rump. Juvenile: olive-green; forehead, throat, undertail-coverts dull red; pale wingstripe in flight. Habits like Crimson Rosella.

6. Race subadelaidea: Like race fleurieuensis, but paler, variable. Range and Status: Flinders Ranges region (SA).

Similar Species
King Parrot.
Voice
ringing 'trip-klee'; slow, bell-like 'klee-kleekeee'; in flight, raucous clanging 'klee klee klee'.
Habitat
rainforests, eucalypt forests, fern gullies; alpine and other woodlands; farmlands, timbered watercourses, coastal scrubs, roadsides, parks, gardens.
Breeding
Sept.-Jan.
Nest
in tree-hollow, often high; cavity in building.
Eggs
5-8; white, rounded.
Range & Status
Nominate race: from Cooroy (Q) to sw. Vic.-Kingston (SA) (isolated race on Kangaroo I.); inland to c. Stanthorpe (Q); Warrumbungle NP-Narrandera (NSW); Cobram-Little Desert (Vic.). Wide autumn-winter dispersal to lowlands, incl. urban areas. Common; seasonally dispersive. Introduced Norfolk I., NZ.
Similar Species
Adelaide Rosella.
Voice
ringing 'rik-rik'; bell-like 'ding-ding, didit'.
Habitat
near water in grassy woodlands of river red gums; black, grey, yellow box; mallee, clearings, farmland, roadside timber, shelter belts, parks, gardens.
Breeding
Aug.-Jan.
Nest
in tree-hollow; often over water.
Eggs
4-5; white, rounded.
Range & Status
near rivers in s. NSW, n. Vic., se. SA: Murray R., Darling R.(upstream to c. Tilpa); Lachlan, Upper Bogan, Murrumbidgee, Edward, Wakool, Goulburn Rs., etc. Common; sedentary: interbreeds with Adelaide Rosella near Morgan-Mannum (SA).
Habitat
timbered valleys; open forests, woodlands; timbered watercourses, mallee, farmlands, roadsides, parks, gardens.
Breeding
Nov.-Feb.
Range & Status
Mt Lofty Ras.-Adelaide Plains-s. Flinders Ras., e. to L. Alexandrina-Murray R. (SA). Common; sedentary. Interbreeds with Yellow Rosella near Mannum-Morgan (SA).
Distribution key to races
1. Platycercus elegans elegans 2. Platycercus elegans nigescens 3. Platycercus elegans melanopterus 4. Platycercus elegans flaveolus 5. Platycercus elegans fleurieuensis 6. Platycercus elegans subadelaidae