Australasian Swamphen

Australasian Swamphen

CommonGBIF 5.0·Dongniao Rarity Index5.88

Porphyrio melanotus· 秧鸡科· Gruiformes

英文名:Australasian Swamphen(学名:Porphyrio melanotus),是鹤形目秧鸡科青水鸡属的鸟类。拥有醒目的蓝黑相间羽毛,配以巨大的红色喙和额头盾牌。其分布广泛,自帕劳群岛、摩鹿加群岛至新西兰和澳大利亚,甚至出现在城市公园的湿地中。

Species Profile

IOC World Bird List

Australasian Swamphen

Porphyrio melanotus· Rails, Crakes, Hens, Coot

44-48 cm. Large, conspicuous waterhen with robust scarlet bill and forehead shield, deep-blue head and breast; flicks tail, exposing snow-white undertail-coverts; long reddish legs. Race bellus (s. WA), neck/breast paler blue. Immature: duller; bill blackish red. Territorial groups to open companies on margins of wetlands, nearby paddocks; climbs, roosts in vegetation over water; constructs feeding platforms. Aggressive between groups: takes eggs/young, scavenges dead birds, fish.

Other name
Bald Coot; Eastern or Western Swamphen; Pukeko.
Similar Species
Dusky Moorhen: black with yellow-tipped scarlet bill and 'shield'.
Voice
high-pitched rasping screeches; nasal 'nerk's; cooings, unusual liquid thuds.
Habitat
margins of swamps, lakes; shallow rivers with dense rushes, reeds, cumbungi; familiar on town lakes; lawns, golf courses, sewage ponds, bore drains, airports.
Breeding
July-Dec., s. Aust; after rain, n. Aust.
Nest
bowl-shaped, in shallow platform of rushes and grass; often with open canopy of stems; on trampled-down reeds, water-ribbons, cumbungi.
Eggs
3-5; sandy buff, blotched, spotted chestnut with underlying spots of grey. Groups nest cooperatively.
Range & Status
race melanotus: widespread in e. and coastal ne. Aust., from c. Cooktown (Q), s. to Eyre Pen. (SA); also Tas. and coastal islands; less common across coastal n. Aust. Extends far inland when conditions suitable; vagrant PNG. Race bellus: sw. WA. Sedentary; dispersive. Also Lord Howe and Norfolk Is.; NZ region;Melanesia, New Cal.; w. Polynesia; Indonesia, Eurasia, Africa.
Distribution key to races
1. Porphyrio melanotus melanotus 2. Porphyrio melanotus bellus