
Red-capped Robin
OccasionalGBIF 20.5·Dongniao Rarity Index8.99
Red-capped Robin(学名:Petroica goodenovii),是雀形目鸲鹟科岩鸲鹟属的小型鸟类,主要分布在澳大利亚内陆,偏好干燥环境中的灌木和开阔林地。雄鸟拥有醒目的红色头顶和胸部,黑色上体,白色翼斑;雌鸟颜色较淡,呈灰褐色,有微弱的红色前额。这种鸟以昆虫为食,善于地面捕食。
Red-capped Robin
11-12 cm. Male: brilliant tiny robin with scarlet cap and breast, white flanks/underparts; black above with bold white wing mark; white edges to tail. Female: smallest, palest red robin; pale buff-grey, with pale brick-red cap; whitish broken-arrow wingmark; underparts whitish, washed buff-grey; some have pinkish breast. Immature: lacks rusty cap; young males develop rusty breast. Singles, pairs: perches low; darts to take insect-prey on ground; disturbs it with shuffling foot, waving wings; snaps flying insects.
- Similar Species
- Crimson Chat, Jacky Winter.
- Voice
- running, insect-like trill, 'dit-dit-drrrr-it'; sparrow-like scold; sharp 'tick'.
- Habitat
- drier scrubs/woodlands: cypress pine, mulga, she-oak, mallee; open eucalypt forests, woodlands, coastal scrubs; shelter belts in winter; golf courses, orchards, country gardens.
- Breeding
- July-Jan.
- Nest
- tiny cup of soft, shredded bark, grass, spiders' web, lichen; on fork, horizontal branch, 1-3 m high.
- Eggs
- 2-4; blue-green, grey-green; plentiful purple-brown flecks around middle.
- Range & Status
- mainland Aust., mostly s. of Tropic and inland of Gt Divide; casual coastwards of Divide in e. Q, e. NSW, far e. Vic.; absent wetter ne. NSW, s. Vic. Common; dispersive in Non-breeding season; in winter some inland birds move into tropical n. Aust.; w. to Broome (WA); n. to c. Tennant Ck (NT), Camooweal-Charters Towers (Q). In s. WA, moves coastward in winter. Resident Rottnest I.






