Bar-tailed Godwit

Bar-tailed Godwit

UncommonGBIF 45.0·Dongniao Rarity Index6.25

Limosa lapponica· 丘鹬科· Charadriiformes

Bar-tailed Godwit (Limosa lapponica) 斑尾塍鹬,是鸻形目丘鹬科塍鹬属的鸟类。别名: 斑尾鹬,体型较大的候鸟,以其长而略微上翘的双色喙闻名。繁殖季节时,雄鸟呈现深砖红色的下体,雌鸟则为较淡的橙色;非繁殖季节整体为灰褐色,腹部白色。主要分布于北极圈内的苔原地带,如远北欧、西伯利亚北部和阿拉斯加,冬季则迁徙至温带至热带的海岸线,如欧洲南部、非洲、东南亚、澳大利亚和新西兰。

Species Profile

IOC World Bird List

Bar-tailed Godwit

Limosa lapponica· Sandpipers, Snipes

38-46 cm. Female larger. Large, pale, brown-streaked wader with a long, tapering, slightly upturned bill, pink at base with blackish tip; dark grey legs. Female: bill longer. Non-breeding(both sexes): fawn rear eyebrow; upperparts pale grey-brown, subtly streaked and mottled; paler below, finely streaked. Breeding Plumage: male: head/body chestnut or brick-red; upperparts richly patterned black and buff. Female: head/body deep buff. Singles, parties, flocks, spread out widely over mudflats when feeding. Rams bill to hilt in soft ground; wades deep. Sometimes roosts in mangroves. Flight swift, often in staggered lines or chevrons low to water. Race baueri, the usual form in e. Aust., has no pale wingbar, but whitish rump and whitish, finely-barred tail, and finely dark-barred underwing which looks greyish in flight.

Similar Species
Asian Dowitcher: straight untapering black bill; larger white eyebrow; heavier markings above. Black-tailed and Hudsonian Godwits.
Voice
scratchy 'ketta-ket'; soft 'kit-kit-kit'.
Habitat
tidal mudflats, estuaries, sewage ponds, shallow river margins, brackish or saline inland lakes, flooded pastures, airfields.
Range & Status
the race baueri of this widespread wader, breeding in ne. Siberia and nw. Alaska, is thought to migrate mostly to Indonesia, PNG, e. Aust.; NZ and islands. Widespread summer migrant to e. Aust. and Tas. (Sept.-April): mostly on coasts, but regular inland passage; often overwinters. The race menzbieri, breeding in c. Siberia, occurs in WA.
Distribution key to races
1. Limosa lapponica menzbieri 2. Limosa lapponica baueri