Welcome Swallow

Welcome Swallow

CommonGBIF 2.8·Dongniao Rarity Index6.48

Hirundo neoxena· 燕科· Passeriformes

Welcome Swallow (Hirundo neoxena) 迎燕,是雀形目燕科燕属的鸟类。主要分布在澳大利亚和新西兰,包括澳大利亚大陆、塔斯马尼亚及其附近岛屿。拥有长而分叉的尾巴,上体深色,下体浅色,胸部和面部呈锈色。在澳大利亚比家燕少见,后者有较暗的胸带且下体更淡。迎燕常见于开阔地带,如公园、运动场、湿地等,常大量栖息于围栏和电线杆上。

Species Profile

IOC World Bird List

Welcome Swallow

Hirundo neoxena· Swallows, Martins

15 cm. Our familiar house swallow: forehead/face/throat dull tan; upperparts glossy blue-black; underparts mid-grey; tail deeply forked, with lacelike white spots on inner tail feathers. Immature: duller, tail shorter. Singles, pairs, large autumn-winter companies: mixes with Tree, Fairy Martins; and with Barn and other swallows in n. Aust. Flight swift, slipping, low and high, wing linings grey; hawks insects over water; many perch together on overhead wires, esp. in autumn. Courting males descend on stiffly downheld, quivering wings.

Other names
Australian or House Swallow.
Similar Species
Barn Swallow. Tree and Fairy Martins have shorter tails, white rumps.
Voice
single 'chep', usually in flight; spirited twittering song; rising 'seep, seep, seep'; in alarm, high-pitched, puny 'seeet'.
Habitat
open woodlands, grasslands, coasts, rivers, wetlands, urban areas. Roosts or nests in cavernous dead trees, overhung banks, cavities in cliffs, rock shelves. Nowadays often uses built structures: wharfs, bridges; cranes, boats, factories, house eaves, verandahs, garages, deserted buildings.
Breeding
Aug.-Dec.
Nest
open cup of mud-pellets bound with grass; deeply lined with feathers, fur, hair, grass.
Eggs
2-5; whitish; streaked, spotted red-brown, lavender.
Range & Status
mainland Aust. and Tas. Scarce in arid zone, driest deserts, n. NT, Kimberley region (WA). Many birds from Tas. and se. Aust. migrate n. in autumn-winter to e. and ne. Q, Torres Strait islands. Self-introduced to NZ from 1920s. Common. Sedentary; part-migratory.
Distribution key to races
1. Hirundo neoxena neoxena 2. Hirundo neoxena carteri